Netværkskabel guide

Ethernet

Hvad er forskellen på Cat 5, Cat 6 og Cat 8 netværkskabler? Hvad er afskærmning, skal jeg tage stilling til, om kablet er CCA eller CU, og hvad adskiller i bund og grund de forskellige netværkskabler? Der er et væld af forskellige typer netværkskabler, og ikke to er ens. Derfor kan det være svært at finde ud af, hvilket kabel man skal vælge, og hvilket man i hvert fald ikke skal vælge. Kan du nikke genkende til dette, og sidder du også med spørgsmålet: "Hvilket netværkskabel skal jeg vælge" som så mange andre, så er du landet på den rigtige side! Her i vores netværkskabel guide hjælper dig på rette vej til det bedste kabel til lige præcis dit behov.

Hvad er et netværkskabel?

Først og fremmest: Hvad er et netværkskabel egentlig? Et netværkskabel er det kabel, der forbinder din Router, Hub, Switch, ASDL eller lignende med din computer. Netværkskablet er altså det kabel, der sørger for, du har internet på din computer, når det er sat til din Router eller en lignende enhed.

Router Der findes dog også krydsede netværkskabler. Hvad er et krydset netværkskabel? Et krydset netværkskabel er et kabel, der forbinder to computere uden brug af et "hotspot" (et samlingspunkt som f.eks. en Switch, Router eller lignende). Det krydsede kabel går altså direkte fra netkortet i en computer til netkortet i en anden computer. På den måde kan du spare hubs og switches.

Hos Av-cables.dk forhandler vi naturligvis både almindelige netværkskabler til forbindelse med Router, Switch og lignende samt krydsede netværkskabler. Se vores udvalg her: netværkskabler og krydsede netværkskabler.

Netværkskabel har flere betegnelser

Som ved så mange andre ting, så har kært barn mange navne. Du har derfor måske hørt folk benævne et netværkskabel som et: patchkabel, ethernet kabel, PDS kabel, LAN kabel og internet kabel. Netværkskabler kan gå under flere betegnelser, men der er ingen forskel på disse kabler udover navnet.

Det er altså derfor ikke at lade sig forvirre over.

Hvad bruges et netværkskabel til?

Et netværkskabel kan anvendes til flere forskellige ting. Et netværkskabel bruges oftest til at forbinde en PC med en Hub, Switch, Modem eller en Router. Man kan dog også bruge et netværkskabel til at forbinde en Playstation, en TV boks eller lignende til internettet.

Et krydset netværkskabel bruges til at forbinde to computere med hinanden. De krydsede netværkskabler kan altså ikke bruges mellem computer og hopstop (Router, Switch og lignende), som et almindeligt netværkskabel kan.

Netværkskabel kompatibilitet

Du undrer dig måske over, hvad de forskellige netværkskabler er kompatible med? Til det er svaret, at nye netværkskabel kategorier/typer er bagud kompatibel med ældre standarder. Det vil f.eks. sige, at et Cat 8 netværkskabel også kan køre med samme båndbredde og hastighed som f.eks. et Cat 5e netværkskabel. Derimod kan et Cat 5e netværkskabel ikke køre med en højere båndbredde eller hastighed, end hvad kategorien tilbyder.

rj45

Stikkene på et netværkskabel har uanset kategori altid samme størrelse (RJ45, som også ses på ovenstående billede), du vil derfor altid kunne bruge et netværkskabel uanset kategorier i dine enheder, blot enheden har et netværksstik.

Læs mere omkring de forskellige typer og kategorier (og herunder båndbredder og hastigheder) af netværkskabler herunder.

Hvilket netværkskabel skal jeg vælge?

Når du skal finde ud af, hvilket netværkskabel du skal vælge, skal du først og fremmest overveje typen/kategorien af netværkskablet. Hernæst skal du finde ud af, om netværkskablet skal være et helt almindeligt eller et krydset kabel, samt overveje de andre faktorer, der adskiller de forskellige netværkskabler. Herunder afskærmning, vinkel eller ej, længde, pris og kvalitet.

Netværkskabel kategorier

Først og fremmest er netværkskabler er inddelt i kategorier (også kaldt "typer"). Disse kategorier fortæller hvilken båndbredde og hastighed kablet kan transmittere. Hvilket der er det rette kabel for dig, afhænger først og fremmest af din båndbredde eller hastighed, som selvfølgelig kommer af dit/jeres behov.

Nedenstående liste viser hvilke båndbredder og hastigheder de forskellige kategorier er kompatible med, samt hvad de enkelte kategorier anbefales til.

Husk på, som tidligere nævnt, at nye netværkskabel kategorier er bagud kompatibel med ældre. Man kan derfor med fordel købe et "for godt" kabel, så man har muligheden for at opgradere båndbredde og hastighed i fremtiden.


Cat 5e NetværkskabelBåndbredde: 100 MHz
Hastighed: 1 Gbit/s - (1.000 Mbit/s)
Anbefales f.eks. til: ADSL forbindelser og små netværk i private hjem.


Cat 6 NetværkskabelBåndbredde: 250 MHz
Hastighed: 10 Gbit/s - (10.000 Mbit/s) op til 55 meter, og 2 Gbit/s derover - (2.000 Mbit/s)
Anbefales til: fibernet, YouSee, Stofa, Waoo, TV-bokse og større netværk i private hjem.


Cat 6s NetværkskabelBåndbredde: 500 MHz
Hastighed: 10 Gbit/s - (10.000 Mbit/s)
Anbefales til: fibernet, YouSee, Stofa, Waoo, TV-bokse og store netværksløsninger til erhverv og privat.


Cat 7 NetværkskabelBåndbredde: 600 MHz
Hastighed: 10 Gbit/s - (10.000 Mbit/s)
Anbefales til: fremtidssikring af netværk, fibernet, YouSee, Stofa, Waoo, TV-bokse og meget store netværksløsninger til erhverv og privat.


Cat 8 NetværkskabelBåndbredde: 1600 og 2000 MHz
Hastighed: 40 Gbit/s - (40.000 Mbit/s)
Anbefales til: fremtidssikring af netværk, fibernet, YouSee, Stofa, Waoo, TV-bokse og meget store netværksløsninger til erhverv og privat.


Hvad adskiller ellers de forskellige netværkskabler

Udover netværkskablets kategori, som er bestemt af hvilken båndbredde eller hastighed netværkskablet er kompatibelt med, så er der nogle andre ting, der adskiller de forskellige netværkskabler på markedet, og som du skal tage stilling til. Blandt andet om kablet skal være blødt eller solidt, krydset eller lige, vinklet eller ej, afskærmet eller ej, CCA eller CU og sidst men ikke mindst længden på kablet. Det lyder måske som en jungle for dig lige nu, men læs med, snart er du en tand klogere på det hele.

Netværks han og hun stik

Et netværkskabel er som udgangspunkt med et han stik i hver ende. Årsagen til dette er, at kablet begge skal gå i hver sin indgang (hun stik) - uafhængigt af om dette er i en Router, Swtich, computer eller noget helt tredje.

Man kan dog få brug for en netværksadapter (også kendt som et samleled) til at forbinde netværkskabler f.eks. ifm. udvidelse eller lignende og generelt, er det meget godt at vide, hvordan hhv. et han stik og et hun stik ser ud, så der ingen tvivl er:

Netværk

Løs netværkskabel uden stik, blød eller solid?

Hvis du overvejer at købe løs netværkskabel uden stik, vil du løbe ind i betegnelserne: Blød og solid. Herunder ser du en illustration af forskellen på et blødt og solidt netværkskabel:

blødt og solidt netværkskabel

Det bløde netværkskabel kan kun bruges som et normalt netværkskabel med RJ45 netværksstik som afslutning.

Det solide netværkskabel kan både bruges til væg installationer med netværks vægdåser som afslutning, og som et normalt netværkskabel med RJ45 netværksstik som afslutning.

Krydset eller lige netværkskabel.

Når du skal købe et netværkskabel, skal du tage stilling til, om det skal være krydset eller lige.

Du kan bruge et krydset netværkskabel, hvis der kun er to PC´er i et netværk. Du kan dermed spare hubs og switches, og blot anvende et krydset netværkskabel som tilslutning. Det krydsede kabel går direkte fra netkortet i den ene maskine til netkortet i den anden maskine. Til gengæld kan et krydset kabel ikke anvendes til at forbinde en PC med en hub eller switch. Til dette skal du bruge et helt almindelige netværkskabel, som forbinder PC eller anden enhed med hotspot (Router, Switch eller lignende).

Skal dit kabel være vinklet eller ej

Netværkskabel De forskellige netværkskabler fås både med almindelige lige stik og vinklede stik. I de fleste tilfælde er de almindelige lige stik fine, men er pladsen trang, der hvor dit netværkskabel skal gå ind, kan det være en god idé med et vinklet netværkskabel. Det kan være mange af de steder, hvor de almindelige lige stik ikke kan.

Du finder vinklede varianter i de forskellige kategorier af netværkskabler, så du kan finde det helt rette til dit behov. Se hele vores udvalg her.

Netværkskabel længde

Endnu en ting, du skal tage stilling til, ved køb af netværkskabel, er selvfølgelig hvor langt det skal være. Et lille kabel på 0,5 eller 1 meter kan være nok f.eks. hvis din Router er placeret lige ved siden af din computer, hvor et langt netværkskabel på 15 meter eller længere kan være nødvendigt, hvis der er langt imellem Router til enheden, du skal bruge netværk på. Heldigvis for dig, findes der netværkskabler i alt fra 0,25 meter og op til 100 mere i vores store udvalg af netværkskabler.

Netværkskabel skærmet (FTP) eller uskærmet (UTP)?

Indenfor netværkskabler findes der flere forskellige afskærmningstyper. Du tænker måske: Hvad betyder "skærmet", når vi taler om netværkskabler? Afskærmningen er den metalstrømpe eller lignende, der ligger rundt om og beskytter de små ledninger inde i kablet. Jo bedre/mere afskærmning, jo mere beskyttet er kablet mod forstyrrelser fra f.eks. andre omkringliggende kabler - men jo dyrere er kablet typisk også.

Et netværkskabel kan være afskærmet, dobbelt afskærmet eller ikke afskærmet. Om et netværkskabel er afskærmet eller ej og i hvilken grad, fortælles ud fra hvilken afmærkning der kommer efter kategoribetegnelsen. Hvilket der er den rette afskærmningstype for dig, afhænger af dit behov og din opsætning.

Hvis et netværkskabel f.eks. ikke er afskærmet bliver det kaldt et U/UTP netværkskabel, og hvis det er skærmet kaldes det FTP. Nedenstående opstilling beskriver hvad de forskellige mulige afmærkninger står for, hvad de egner sig bedst til, samt hvordan det indvendige i kablerne og selve afskærmningen ser ud.

U/UTP netværkskabel

U/UTP netværkskabel

U/UTP: Ikke afskærmet. U/UTP Netværkskablet bruger man normalt i private opsætninger, hvor der ikke er behov for ekstra afskærmning.

U/FTP netværkskabel

U/FTP netværkskabel

U/FTP er et skærmet kabel (Parvis folie). Beskytter mod højfrekvente forstyrrelser. U/FTP kablet anbefales hvis netværkskablet trækkes tæt sammen med andre kabler, som kan forstyrre signalet, f.eks i et flexrør eller lign.

F/UTP netværkskabel

F/UTP netværkskabel

F/UTP: Skærmet kabel (Fælles folie). Beskytter mod højfrekvente forstyrrelser. F/UTP kablet anbefales hvis netværkskablet trækkes tæt sammen med andre kabler, som kan forstyrre signalet, f.eks i et flexrør eller lign. F/UTP findes også i en variation kaldet U/FTP. U/FTP er også et skærmet kabel, U/FTP kører dog med en parvis afskærmning (Parvis folie), hvor F/UTP kører med en fælles skærm.

SF/UTP netværkskabel

SF/UTP netværkskabel

SF/UTP: Dobbeltskærmet kabel (folie og fletskærm): Beskytter mod både høj og lavfrekvente forstyrrelser, og giver høj mekanisk holdbarhed mod for eksempel vibrationer. SF/UTP Netværkskablet anbefales til professionel brug, eller hvis netværkskablet trækkes tæt sammen med andre kabler, som kan forstyrre signalet, f.eks i et flexrør eller lignende.

S/FTP netværkskabel

S/FTP netværkskabel

S/FTP: Dobbeltskærmet kabel (fletskærm), parvis skærmet kabel (Folie). Beskytter mod både høj og lavfrekvente forstyrrelser, og giver høj mekanisk holdbarhed mod for eksempel vibrationer. S/FTP Netværkskablet anbefales til professionel brug, eller hvis netværkskablet trækkes tæt sammen med andre kabler, som kan forstyrre signalet, f.eks i et flexrør eller lign.

CCA eller CU kobber?

Netvækskabler kan være opbygget med inderlerede i kobber versioner kaldet CCA eller CU kopper. CCA kobber er den billigste udgave, hvor inderlederne er opbygget af kobberbeklædt aluminium. CU kobber er den dyreste udgave, hvor inderlederne er opbygget af rent kobber. CU kobber leder signalet bedst og giver derfor også den bedste forbindelse. Derudover er CU kobber mere holdbart og kan tåle flere bøjninger, knæk og træk i selve kablet, uden at der kommer brud på forbindelsen. CCA kobber er dog noget billigere, så hvis prisen er vigtig, og der er tale om mindre netværk i private hjem, med kabeltræk under 50 meter, så vil netværkskabler med CCA inderledere ofte kunne klare opgaven tilfredsstillende.

At finde det bedste netværkskabel

Det er intet entydigt svar på spørgsmål: "Hvad er det bedste netværkskabel", det afhænger nemlig af dit eller jeres individuelle behov og ønsker. Vi håber derfor, du med vores guide til valg af netværkskabel bliver klogere på, hvad du skal bruge, hvad mulighederne er og hermed, hvad der er det bedste for dig.

Husk på, at vi hos Av-Cables.dk gerne hjælper dig med at finde det rette netværkskabel. Vi har alt i netværkskabler, og vores priser ligger typisk mellem 15% og 60% under vejledende butikspriser. Derfor tilbyder prisgaranti - din garanti for den laveste pris, og desuden har vi hurtig levering og fast lav fragtpris. Så find det rette netværkskabel i vores sortiment, så er du sikker på at gøre en rigtig god handel.

Er du stadig i tvivl om valg af kabel, kan du også bruge vores "Kabel wizard" til at finde de korrekte kabler, du skal bruge. Og har du brug for rådgivning, så hjælper vi dig gerne. Skriv til os på info@av-cables.dk eller ring på tlf. +45 88 70 40 86.