Billedkabler

I denne guide beskrives forskellige typer billedkabler.

Der findes forskellige standard kabel typer til at overføre video signaler. Vi vil herunder forklare nærmere om de forskellige typer, og hvilken kvalitet de tilbyder.

Er du i tvivl om kabel begreberne, kan du også bruge vores "Kabel guide" til at finde de korrekte kabler.


Composite kabel.
Composite er et enkelt kabel som sender videosignalet analogt. Composite udgangen findes på mange DVD afspillere. Selvom at Composite er en af de mest udbredte signalformer, og stortset alt udstyr understøtter Composite kablet, så er det den dårligste løsning til at behandle billedsignaler med. Både S-Video, Scart, Component, HDMI, DVI, Mini displayport og Displayport giver bedre kontrast, skarphed og flere farve nuancer. Composite overføre kun billedet ingen lyd.

Billede af et Composite stik og kabel.

Se vores Composite kabler og Composite tilbehør her.


S-Video kabel.
S-Video er et enkelt kabel som sender videosignalet analog opdelt i luminans og chrominans. Denne opdeling giver et noget bedre kontrast og skarphed end Composite. S-video udgangen findes på de fleste DVD afspillere. S-Video overføre kun billedet ingen lyd.

Billede af et S-Video han og hun stik.

Se vores S-Video kabler og S-video tilbehør her.


Scart kabel.
Scart kablet, er kablet som mange af os kender. Scart kablet sender det bedste videosignal i RGB analog, dette signal udmærker sig ved et farverigt og skarpt billede.

Scart kablet er en Europæisk standard, som både kan overføre standard Composite Video, og enten RGB eller S-Video med stereo lyd. Scart kablet har også den funktion, at kan styre i mellem formater som fx 4:3 og 16:9. Derudover kan Scart kablet automatisk omskifte til den rigtige video kanal på tv’et, så snart der bliver trykket på play på fjernbetjeningen.

For at opnå Scart kablets gode egenskaber, er det vigtigt at kablet er konstrueret med individuelle skærme, og at lederne er opstemt korrekt til 75 Ohm. Det er tydeligt at se på billedet, hvis et scart kabel har almindelige ledere/fælles skærm, og dermed ikke lever op til disse krav. De mest almindelige fænomener er støj og skygger i billedet, og overhøring på lydsiden. Overhøring er når man svagt kan høre Tv lyden i baggrunden, når man ser DVD film. Scart overføre både billede og lyd.

Billede af et Scart han og hun stik.

Se vores Scart kabler og Scart tilbehør her.


HDMI kabel.
HDMI er den nyeste standard inden for overførelse af videosignal. Et HDMI kabel gør det muligt at overføre både billede i fuld HD format og lyden i digital sorround sound 100 % digitalt imellem f.eks en DVD afspiller og et tv.

HDMI standarden bruges i dag i mange typer multimedie enheder, f.eks DVD- og bluray afspillere, spillekonsoller, digitale parabolreceivere, fladskærme og projektorer. HDMI kan udover at overføre billede i fuld HD opløsning også overføre lyd i suveræne lydformater. HDMI Standarden er f.eks forberedt til at overføre 8 kanals digial lyd i de nye DTS HD og Dolby True HD formater. HDMI er endvidere bagud kompatibel med DVI standarden, det vil sige at du kan koble et HDMI kabel sammen med udstyr der benytter DVI.

Med et HDMI kabel undgår du kvalitetsforringende konvertering af signalet til analog, og tilbage til digital igen, dette ses let på resultatet. Et HDMI kabel giver flere detaljer, færre fejl i billedet og en helt overlegen gengivelse af farver og kontraster. Det vil sige at et HDMI kabel i skrivende stund er den absolut bedste løsning, og giver en betydeligt bedre billedkvalitet end både scart og Component. Læs en mere uddybende beskrivelse af HDMI standarden her.

Billede af et HDMI han og hun stik.

Se vores HDMI kabler og HDMI tilbehør her.


DVI kabel.
Et DVI kabel gør det muligt at overføre signalet 100 % digitalt. Ved en 100 % digital overførelse, undgår du kvalitetsforringende konvertering af signalet til analog, og tilbage til digital igen, dette kan let ses på resultatet. Et DVI kabel vil give flere detaljer, færre fejl i billedet og en helt overlegen gengivelse af farver og kontraster.

DVI standarden kan ikke overføre lyd, hvis der skulle være behov for dette, skal der trækkes et separat lydkabel. DVI standarden er herudover forholdsvis følsom over for støj . Dette betyder at der kan opstå problemer ved høje opløsninger og længere kabeltræk. Ved kabeltræk over 5 meter kræver det derfor ekstra gode kabeltyper. DVI overføre kun billedet ingen lyd. Læs en mere uddybende beskrivelse af DVI standarden her.

Billede af et DVI han og hun stik.

Se vores DVI kabler og DVI tilbehør her.


Displayport kabel.
DisplayPort kabel standarden er udviklet af VESA til at tilslutte f.eks en PC og en skærm. DisplayPort kablerne er en avanceret forbindelse til video og lyd, og er en ny konkurrent til DVI og HDMI standarden. DisplayPort kabel standarden giver den samme suveræne digitale kvalitet som de andre digitale standarder på markedet. DisplayPort stikket ligner meget HDMI stikket uden dog at være ens. Et DisplayPort kabel understøtter både HDCP og DPCP, så standarden vil derfor med fordel kunne anvendes til HDTV. Læs mere om Displayport standarden her.

Billede af et Displayport han og hun stik.

Se vores Displayport kabler og Displayport tilbehør her.


Mini displayport kabel.
Mini DisplayPort kabel standarden er ligesom DisplayPort udviklet af VESA til at tilslutte f.eks en PC og en skærm. Mini Displayport udgaven, har dog væsentligt mindre stik end de traditionelle Displayport stik, og har derfor en fordel hvor pladsen kan være et problem, f.eks. på bærbare computere. Mini Displayport standarden bruges specielt på Apple produkter, hvor mange af deres nye display monitorer og bærbare computere bruger standarden. Mini Displayport er direkte kompatibel med Displayport og kan såfremt kablet understøtter det overføre både billede og lyd signaler.

Billede af et Mini Displayport han og hun stik.

Se vores Mini Displayport kabler og Mini Displayport tilbehør her.


VGA kabel.
Et VGA kabel har været standard tilslutningen mellem en computer og computer skærm de sidste 10 år.

Stikket har 15 ben og kaldes også et D-stik efter sin form. Signal kvaliteten af et VGA kabel tilsvare kvaliteten af et scart kabel. Det vil sige at signalet bliver overført i RGB analog, der udmærker sig ved et farverigt og skarpt billede. VGA overføre kun billedet ingen lyd.

Billede af et VGA han og hun stik.

Se vores VGA kabler og VGA tilbehør her.


Analoge billedkabler generelt.
Dit udstyr vil aldrig kunne tilbyde et bedre resultat end hvad kablerne tillader. Man kan i denne sammenhæng bruge udtrykket, at en kæde aldrig er stærkere end det svageste led. Dette er også gældende for dit udstyr. Hvis du bruger kablerne som producenterne har vedlagt i emballagen, vil du i de fleste tilfælde slet ikke få den glæde af dit udstyr som du fortjener. Kablerne som medfølger er som regel af den billigste og dårligste type. Vi vil derfor anbefale at lade disse kabler blive liggende i emballagen, og i stedet overveje hvilken type kabel dit udstyr fortjener.

Køber du et godt kabel i et anerkendt mærke, vil du kunne hente utrolig meget kvalitet både i lyd og billede. Forskellen kan være så stor, at hvis du tilslutter et godt kvalitetskabel til en billig DVD afspiller, så vil denne DVD afspiller kunne give et bedre billede, end en dyrere model med et standard kabel tilsluttet. Man ville i denne sammenhæng kunne opgradere sit udstyr med en synlig forbedring, for ganske små penge.

Digitale billedkabler generelt.
Da et digital billede kabel overfører signalet digitalt, burde alle typer digital billede kabler kunne håndtere samme opløsning, og i sidste ende kunne overføre lyd og billede i den samme kvalitet, dette er der ingen tvivl om. Der er dog alligevel i denne sammenhæng, nogle faldgrupper som man skal være opmærksom på.

Mange digital billede kabler er ikke fremstillet i en god nok kvalitet, så de kan håndtere alle typer signaler, uden at der opstår digital støj. Digital støj kan opleves som røde, hvide eller sorte prikker på billedet eller i visse tilfælde helt sort skærm.

For at undgå digital støj er der som hovedregel to ting man skal være opmærksom på. Disse to ting er hvor høj en opløsning man ønsker at køre med, og hvor langt det digitale billede kablet skal være.

Grunden til at det lige netop er disse to faktorer der er afgørende forklares kort herunder.

Når man vil køre med en høj opløsning som f.eks 1080p, vil datamængden som det digital billede kabel skal håndtere blive forøget. Jo længere signalet skal transportere denne datamængde, jo større chance er der for signal tab og forstyrrelse. I disse tilfælde stilles der derfor ekstra høje krav til det digital billede kabels opbygning og kvalitet.

For at hjælpe vores kunder lidt på vej, har vi derfor i vores produktbeskrivelser af vores digitale billede kabler beskrevet hvilke opløsninger de forskellige kabler kan håndtere i de respektive længder. Disse data er baseret på producentens godkendelse, vores egne test og tilbagemeldinger fra vores kunder.

Hvor meget skal man ofre på kabler.
Det er klart at der skal være sammenhæng imellem hvad ens udstyr har kostet, og hvad man bruger på sine kabler. Det vil jo ikke være hensigtsmæssigt at bruge det samme beløb på kabler, som man har brugt på sit udstyr. En god tommelfingerregel er at man kan bruge omkring 15 - 20 % af sit udstyrs totale værdi på kabler. Her vil dit udstyrs kvalitet svare til kablernes, og at du vil få mest kvalitet for dine penge.