Børne Høretelefoner

Guide til valg af børne høretelefoner

Hvis du i adskillige timer har hørt på lyden af Gurli Gris eller Brandmand Sams eventyr, der toner ud af dit barns iPad, kan du sikkert have lyst til at give guldklumpen dit gamle headset på, så larmen ikke fylder hele stuen. Ved at gøre dette udsætter du dog dit barn for en række risici, der er lette at undgå, hvis du i stedet anskaffer et par høretelefoner, der er specifikt lavet til børn. I modsætning til almindelige høretelefoner, der typisk kan skrues op på en volumen, der kan give dit barn varige høreskader, kommer de fleste børne høretelefoner med en volumenbegrænsning. Derudover er børne høretelefoner udformet, så de passer til et barnehoved og føles behagelige, ligesom de i de fleste tilfælde er lidt mere robuste og kan holde til, at bølgerne går højt i legen. Børne høretelefoner kommer dog i en række forskellige modeller, hvorfor der er visse gode overvejelser, du kan gøre dig, inden du bestiller. Her følger en guide til, hvordan du vælger de helt rigtige høretelefoner til dit barn.

In-ear eller on-ear?

En af de ting, du skal overveje, når du køber høretelefoner til dit barn, er, om det skal være in-ear eller on-ear. In-ear er små ”propper”, der sidder inde i øregangen, imens on-ear er større og sidder uden på hovedet og omslutter ørerne. Fordelen ved in-ear høretelefoner er, at de er lette at have med på farten, da de ikke fylder ret meget og nemt kan puttes i lommen. Dog skærmer propperne ikke lige så godt for lyden udefra som on-ear høretelefonerne, hvorfor børn typisk kommer til at skrue højere op. En tommelfingerregel er at undgå in-ear høretelefoner indtil dit barn er omkring 6 år. Der findes desuden smarte on-ear høretelefoner med støjdæmpende teknologi, der aktivt holder lyden fra omgivelserne ude, hvorfor volumen kan holdes lav. Disse er f.eks. perfekte til offentlig transport og andre steder med megen baggrundsstøj.

Volumenbegrænsning

En af de allervigtigste features ved moderne børne høretelefoner er volumenbegrænsning. Børn tænker nemlig sjældent over, hvor højt de skruer op, hvis de f.eks. ser noget spændende, eller der er meget baggrundsstøj. Almindelige headsets kan typisk skrues op på ca. 100dB - en volumen, der kan være skadelig for børns hørelse allerede efter få minutters lytning. Derfor er mange børne høretelefoner begrænset til omkring 85dB, som er WHO’s anbefalede maksimale lydstyrke i høretelefoner til børn og unge. Flere børne høretelefoner kommer i dag med forskellige lyttefunktioner, der gør det muligt for forældrene at tilpasse, hvor højt volumen kan skrues op. På dit barns iPad eller smartphone, er det samtidig ofte muligt at indstille den maksimale lydstyrke for den enkelte app.

Vælg en udformning, der passer til dit barns hoved

Ved at købe et sæt høretelefoner, der er specifikt designet til børn, sikrer du samtidig en komfortabel lytteoplevelse for dit barn. Både bøjler og ørepuder er mindre end på normale headsets, så det sidder godt fast og giver en behagelig følelse på hovedet. Hvis du er på jagt efter on-ear høretelefoner, kan du evt. holde øje med, om de kommer med en justerbar hovedbøjle, så de kan tilpasses dit barns hovedform. Børne høretelefoner er samtidig ofte lettere end almindelige, så der ikke lægges unødvendig vægt på barnets hoved. Derover er de typisk mere robuste og bøjelige, så de kan holde til at blive tabt, leget med, siddet på osv. Du kan med fordel også overveje, hvad dit barn skal bruge høretelefonerne til. Spiller han eller hun f.eks. ofte computer online med vennerne, kan det være en idé at købe børne høretelefoner med indbygget mikrofon. Og hvis høretelefonerne skal benyttes til f.eks. træning, kan det være smart med knapper på siden, så der let kan skrues ned eller op.

Bluetooth eller kabel?

Det er desuden en god idé at overveje, om dit barns nye høretelefoner skal være med kabel eller Bluetooth. Et kabelforbundet headset skal ikke oplades og er nemt at tilslutte til enheder med jackstik. Omvendt giver et Bluetooth headset til børn fuld bevægelighed, så der frit kan leges, danses, løbes og hoppes uden ledninger, der kan falde ud eller gå i stykker. Det kan dog være irriterende, hvis høretelefonerne løber tør for strøm midt i dit barns yndlingsprogram. Omvendt kommer mange Bluetooth headsets i dag med utroligt lang batteritid, så de kun skal oplades sjældent. Der findes desuden børne høretelefoner, der kan benyttes via. både kabel og Bluetooth, så dit barn er helt sikker på ikke at gå glip af noget. Samtidig giver modeller fra f.eks. BuddyPhones mulighed for at lytte flere sammen på én gang.

Et smart design går altid rent ind

Da høretelefonerne er en synlig beklædningsgenstand, som dit barn skal gå rundt med, er det også godt at finde et sæt børne høretelefoner i et pænt eller sjovt design, som dit barn har lyst til at vise frem for resten af verden. Heldigvis findes børnetelefoner i et væld af forskellige design, så du helt sikkert kan finde nogle, der passer til dit barns præferencer og interesser. Til mindre børn kan du f.eks. overveje et par høretelefoner med motiv af barnets yndlingsfigurer fra film eller tv eller et par sjove høretelefoner - f.eks. med aftagelige ører eller horn. Til større børn er det måske vigtigere at høretelefonerne passer til deres tøj og stil, hvorfor det kan være en idé at købe nogle børne høretelefoner i et mere anonymt design.

Lav aftaler for brug af høretelefoner

Endelig er det en rigtig god idé at lave aftaler med dit barn om, hvor lang tid han eller hun må bruge høretelefonerne ad gangen. Selvom høretelefonerne ikke kan skrues så højt op som almindelige, kan mange timers direkte lyd i øret også være skadeligt for børns hørelse. Opstil derfor klare regler for lyttetid, og tjek gerne, at dit barn ikke har skruet for højt op for længe ad gangen. En tommelfingerregel er, at hvis dit barn ikke kan høre, hvad du siger til dem, når du står et par meter væk, er det tid til at skrue ned. Derudover er det vigtigt at tage en snak med dit barn om ikke at benytte høretelefonerne i trafikken.