DAB og DAB+

DAB, forkortelse for Digital Audio Broadcasting, er en digital radio-standard, som benyttes i DAB radioer. En DAB radio behandler de modtagne radiofrekvenser digitalt, hvilket står i modsætning til FM radio, der behandler signalet analogt.

I Danmark er de fleste landsdækkende radiokanaler overgået helt til DAB+. Forgængeren, DAB, blev droppet af DR tilbage i 2017, hvor DR overgik til kun at sende over DAB+. Dette skyldes, at DAB+ leverer en væsentligt højere lydkvalitet end det gamle DAB. DAB+ giver også et meget mere stabilt signal, da teknologien i høj grad undgår interferens imellem radiokanaler.

Da der i dag næsten kun forhandles DAB+ radioer og sendes over DAB+, hentyder brugen af ordet DAB stort set kun til DAB+ teknologien.

DAB er fremtidssikret

Selvom FM-radio stadig er den mest udbredte radioteknologi i Danmark, så forventes DAB i fremtiden at blive den dominerende radioteknologi. I takt med at flere og flere lyttere hopper over på DAB, er det planen, at der i fremtiden vil blive slukket for de landsdækkende FM-kanaler.

En af fordelene ved DAB er, at det tillader flere kanaler på de samme frekvenser. I kontrast til dette tillader FM kun én kanal på et frekvensområde for at undgå interferens fra nærliggende kanaler.

Hvilke DAB+ kanaler findes der?

I dag findes der i Danmark et større antal af landsdækkende radiokanaler på DAB+ i forhold til FM. Vil man gerne have flest valgmuligheder blandt de kendte landsdækkende kanaler, bør man overveje DAB+.

Blandt nogle af de landsdækkende kanaler fra DR findes:

  • P1 (Nyheder, Kultur og Debat)
  • P2 (Klassisk)
  • P3
  • P4 (Regional)

Af DAB+ eksklusive radiokanaler fra DR findes:

  • P5
  • P6 Beat
  • P7 Mix
  • P8 Jazz

Derudover findes der en lang række af radiokanaler, som sender enten DAB+ eller FM, eller på begge disse. Da stort set alle DAB-radioer giver mulighed for at høre både DAB+ og FM, har man tilgang til alle radiokanaler med disse.

Hvilken DAB radio skal du vælge?

DAB radioer kommer i flere forskellige design med forskellige funktioner. Så hvilken én passer bedst til dig afhænger i sidste ende af, hvad du har brug for.

En standard DAB+ radio kommer i mange forskellige design, farver og priser. Fra helt enkle DAB+ radioer til nogle få hundrede kroner og til lækre DAB+ radioer spækkede med funktioner i den lidt dyrere ende. Går du op i, hvor højt din radio spiller, bør du undersøge hvor mange watt (W), højtalerne har.

Med en DAB+ radio med Bluetooth er det muligt at tilkoble andre enheder med Bluetooth. Du kan altså let afspille musik fra din smartphone, tablet eller bærbare computer over DAB+ radioen. Benytter du dig af musikstreamingtjenester, som Spotify og YouTube til at høre musik og podcasts, er Bluetooth-funktion i DAB+ radioen en rigtig god investering.

Vil du gerne kunne tage din radio med rundt eller tage den med udenfor, så kan en DAB+ radio med batteri være det rigtige valg. Her bør du undersøge hvilken type af batterier, du går efter. Skal radioen kunne køre på AA-batterier, eller skal den have et internt genopladeligt batteri?

En Internet radio gør det muligt, via Wi-Fi, at tilkoble din radio til internettet. Da de fleste radiokanaler i dag også er at finde på internettet, giver denne dig adgang til stort set alle de populære kanaler. En stor bonus er, at en internet radio også gør det muligt at høre radiokanaler fra resten af verden. Er man interesseret i at udvide sin radiohorisont, er en internet radio det rigtige valg.

Vil du gerne udstyre dine nuværende højtalere, så de kan modtage DAB+ signal så kan du i dag få en DAB+ adapter, som elegant løser dette problem. Disse findes både i modeller, som egner sig til højtalerne i din bil, eller til anlægget derhjemme.

Ekstra funktioner du bør overveje

DAB radioer kan komme med en række funktioner, som du muligvis kunne have interesse i. Nogle funktioner, som du kunne overveje, er:

Ur på displayet: Giver din radio en ekstra funktion, også når du ikke benytter den til at høre radio.

Alarm- og snooze-funktioner: Gør det muligt at benytte DAB+ radioen som vækkeur, så du kan vågne op om morgenen på behagelig vis til lyden af din yndlingskanal.

Sleep timer: Med sleep timer-funktion kan du forudindstille, hvornår din radio skal slukke. Derved behøver du ikke at være bange for, at radioen forbliver tændt, skulle du glemme at slukke den, eller hvis du godt kan lide at falde i søvn til radio.

Minijack-/AUX-indgang: Hurtig og let måde at tilslutte din smartphone eller MP3 via kabel til radioen

CD-afspiller: Afgørende funktion, hvis du er en af dem, som stadig lytter til CD-samlingen.

Vi håber, at du med vores guide her, har fundet frem til den helt rigtige DAB radio. Skulle du stadig have spørgsmål, så sidder vores venlige kundeservice klar til at besvare disse. Du kan finde vores kontaktinformationer her.