Quick Charge-opladere

Det grundlæggende ved Quick Charge-opladere

Er du interesseret i at bruge Quick Charge opladning, men ved du ikke så meget om det? Her i indlægget forklarer vi dig alt, du skal vide om det. Quick Charge er en bestemt teknologi, som gør det muligt at oplade telefonen eller enheden en del hurtigere end med en normal oplader. I dag bruges det i så godt som alle nyere telefoner for eksempel.

Klikker du ind under vores udvalg af strømforsyning, finder du både ?Fast Charge? og ?Quick Charge?. Det er, fordi der findes flere forskellige såkaldte Fast Charge-teknologier. Quick Charge, som laves af Qualcomm, er en af de førende teknologier, og det bruges af den grund også i mange forskellige chips.

Hvordan fungerer Quick Charge helt ned i detaljen? Hvor godt virker det? Og er den ekstra varme, der produceres, skidt for telefonen? Det besvarer vi herunder, så du bedre kan beslutte, om du skal bruge Quick Charge.

Hvordan fungerer Quick Charge?

Idéen med Quick Charging er at føre mere strøm til et batteri end de klassiske USB-porte tillader. Et batteri er kompatibelt med en bestemt mængde spænding og kan udsende og modtage ampere. Mere af begge dele er lig med hurtigere opladning – til en vis grænse.

Fast Charging-teknologi udnytter den konstante strøm i ampere ved at sende så meget som muligt ind i batteriet, før det opnår dets maksimale spænding. Det betyder, at Fast Charge fungerer bedst, når batteriet er drænet under 50 %, mens det er noget mindre intenst, når strømtilstanden er over 80 %.

En del af Fast Charge-teknologien er også at overvåge spændingen, ampere og temperaturen med algoritmer. Informationen kan bruges til at optimere den hurtigere opladning. Altså er det især spændingen og ampere, du bør kigge efter, hvis du skal have Quick Charging. Tag for eksempel en oplader fra vores udvalg af 230V USB ladere med Quick Charge 4+, som leverer cirka 9V (volt/spænding) og 3A (ampere). Det er en af de hurtigere opladere.

Hvor effektivt er Quick Charge?

Men hvor effektivt er Quick Charge egentlig i sammenligning med almindelige opladere? Det kan du finde ud af med et lille regnestykke. Først finder du opladerens udgangseffekt ved at gange spændingen med ampere. For ovenstående oplader med Quick Charge 4+ teknologi ser det sådan ud:

9 (volt) x 3 (ampere) = 27 watt.

Derefter skal du kende dit batteris kapacitet i watt. Det gør du ved at finde ud af, hvor mange milliampere i timen dit batteri har kapacitet til, og hvor stor spænding, det indeholder. En telefon kan eksempelvis have 4000 mAh (milliampere i timen) og 3.7V. Udregningen skal laves som før, og resultatet skal divideres med 1000 for at finde frem til kapaciteten i watt:

3.7 (volt) x 4000 (milliampere i timen) = 14800

14800 / 1000 = 14.8 watt

Med informationerne om batteriets kapacitet og opladerens ydeevne kan du finde frem til opladningstiden i timer ved at dividere batteriets watt med opladerens watt:

14.8 / 27 = 0.5481

Det vil altså sige, at opladeren kan oplade telefonen helt på lidt mere end en halv time. Der skal tages højde for, at det er et estimat, men det bliver også tydeligt, at Quick Charge-opladere trods alt er en del mere effektive end de ældre modeller.

Er Quick Charge skidt for batteriets levetid?

Et af de mest stillede spørgsmål er, om Quick Charge er skidt for batteriet. Det følger naturligt af, at der tilføres batteriet mere varme fra den mere kraftfulde oplader. Frygten er derfor, at batteriet skal tage skade af at overophede. Dog kan du være helt rolig ved Quick Charge. Måden, hvorpå der kun tilføres strøm med fuld intensitet indtil et vist punkt (eksempelvis 80 % strøm), modvirker overlast og overophedning, der ellers ville kunne kompromittere batteriets levetid. Nogle smartphones afslutter også Fast Charge, hvis det registreres, at varmen er for høj.

Samtidig består de nyere batterier, som udvikles til telefoner og lignende, af materialer, som bedre kan modstå den højere strømtilførsel og temperaturer. Nogle telefoner indeholder også dobbelt-batterier. Mellem de to batterier deles den høje strømtilførsel fra opladeren, så de aflaster hinanden. I det usædvanlige tilfælde, at din telefon overophedes under opladningen, skyldes det formentlig en produktionsfejl i en af delene. Men søger du eksempelvis en smartphone oplader, kan du være rolig ved en Quick Charge model i høj kvalitet fra vores udvalg.

Hvad koster det at bruge Quick Charge?

Der er masser af muligheder for at finde forskellige Quick Charge-opladere, -kabler og trådløse opladere her hos Av-Cables.dk. Den øgede effektivitet og de stadigt mere avancerede teknologiske specifikationer betyder, at Quick Charge opladere ikke er i den billigste ende. Til gengæld får du en oplader, som kan lade din smartphone fra 0 til 100 % på cirka en halv time – naturligvis afhængigt af både opladerens og telefonens model og specifikationer.

Kommer Quick Charge så til at koste på elregningen? Her er svaret også nej. I hvert fald ikke markant mere end en model uden Quick Charge. For både en iPhone med en batterikapacitet på cirka 3000 mAh uden Quick Charge og en iPhone på cirka 3000 mAh med Quick Charge vil den årlige pris for opladningen være cirka 12 kroner. Beregningen tager udgangspunkt i en opladning om dagen med en oplader med 5W (watt) kapacitet og en kWh (kilowatt i timen) pris på cirka 3 kr. Måske bruger Quick Charge-opladeren mere strøm, mens den lader, men den bruger også kortere tid på det.

Skal du bruge Quick Charge-opladning?

Opsummeret kan man sige, at Quick Charge-opladeren sammenlignet med en almindelig oplader fungerer markant hurtigere uden at være markant dyrere eller lægge mere belastning på din enhed. Altså er der mange gode grunde til at vælge at bruge den. Specielt i en tid, hvor vores tid er dyrebar, kan hurtig opladning være guld værd. Ligeledes vil det kun gå én vej med teknologien. Fast Charge vil blive mere og mere udbredt.

Her hos Av-Cables.dk har vi alt fra prisvenlige Quick Charge-opladere over Fast Charge-ladestationer, hvor du kan få opladet flere enheder på samme tid, til avancerede opladere med den nyeste Quick Charge-teknologi. Mangler du hjælp til at finde den rette oplader, står vi klar med gode råd.