Rengøring af skærme

Dette skal du vide om rengøring af skærme

Det kan stort set ikke undgås at støv, pletter og måske endda fingeraftryk samler sig på skærmen over tid. Derfor er det nødvendigt at rengøre den indimellem, og det kan anbefales at gøre det med relativt korte mellemrum, så skidt ikke ophober sig for meget. Hvis din skærm er ved at trænge til rengøring, kan du finde al den information til at gøre det sikkert og effektivt i dette indlæg. Rengøring af skærm er noget, som du selv kan klare, og det tager sjældent særligt lang tid. Men der er nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du begiver dig ud i det.

Det er ikke en helgardering fra producenternes side, når de fraråder, at du bruger almindelige husholdningsmidler. Faktisk er det muligt at beskadige en skærm ret betydeligt, hvis den ikke rengøres rigtigt. I dette indlæg forklarer vi, hvordan du rengør skærmen ordentligt, hvad du skal undgå, når du renser den, og hvilke produkter du skal bruge til det.

Undgå rens af skærm med almindelige rengøringsmidler

Når du skal rengøre din skærm, skal du for alt i verden undlade at gøre det med almindelige husholdningsrengøringsmidler. I almindelige rengøringsmidler kan der nemlig være en høj syrekoncentration, og en computerskærm kan blive nedbrudt af de forkerte PH-niveauer.

En anden faktor i rengøringen af skærme er, at der findes forskellige modeller – for eksempel er nogle MacBooks dækket af et lag beskyttende glas, mens LCD- og LED-skærme er mere udsatte og skrøbelige. Det er ikke kun selve skærmbelægningen, der kan blive ætset væk. Hvis du sprøjter en skadelig væske på skærmen, og den løber ned i bunden af panelet, hvor den korroderer elektronikken, kan skaden være uoprettelig.

Altså er forsigtighed et godt princip at gå ud fra, uanset hvilken skærm du skal rengøre. Faktisk anbefales det også, at du er forsigtig med det stof, som du tørrer skærmen med. Anvender du et viskestykke, køkkenrulle eller en karklud, hvor der sidder bare en lille smule snavs, kan det ridse skærmen. Det er især aktuelt, hvis du skal rengøre skærme, som de meget skrøbelige LCD- og LED-modeller.

Derudover er det altid vigtigt at slukke for skærmen og lade den afkøle fuldstændigt, før du rengør skærmen. Og det anbefales, at du ikke aftørrer i cirkelbevægelser, for det kan lægge et ujævnt pres på skærmen og være skadeligt.

5 trin til at rengøre skærmen ordentligt

Her kommer en vejledning på fem trin til at rengøre skærmen. Først og fremmest skal du slukke for skærmens strømtilførsel, og gerne frakoble den fuldstændig. Hvis den har været tændt et stykke tid, bør du også lade den køle helt ned. Som andet trin kan du aftørre skærmen med en mikrofiberklud. Dette vil fjerne støv og overfladisk snavs. Foretag rengøringen af skærmen med lange og blide strøg, ellers kan du skade den.

Det tredje trin i rengøringen af skærmen er at tage dig af de mere genstridige pletter. Her skal du bruge skånsomt og specialiseret rense udstyr som en rengøringsspray eller rengøringskoncentration. Sprøjt den aldrig direkte på skærmen! Påfør en lille smule på mikrofiberkluden, og stryg igen skærmen meget blidt.

Som det fjerde trin kan du aftørre skærmen med en tør mikrofiberklud. Alternativt kan du lade skærmen tørre af sig selv, men det kan være fordelagtigt at tørre af, så du får al overflødig væske væk. Det femte og sidste trin er at tilkoble og tænde skærmen igen. Sørg for at vente med det, til den er fuldstændig tør.

Der findes forskellige slags skærmrens

Som nævnt er skærme forskellige. Nogle har glaspaneler uden på skærmen, mens du med de mere skrøbelige skærme skal være ekstra forsigtig. I naturlig forlængelse af, at skærme er forskellige, er der udviklet mange forskellige slags skærmrens. Her hos Av-Cables.dk kan du for eksempel finde AM skærmrens, der er specielt udviklet til at rengøre skærmen på smartphones og tablets. Denne model er en smart alt-i-en løsning, hvor du i et og samme produkt får en mikrofiberklud og spray, der kan fyldes op, når den er tømt.

Du finder også mindre specialiserede rengøringsmidler i vores udvalg. For eksempel har vi universal skærmrensesæt, som du kan bruge både til dit fjernsyn, din telefon og din computerskærm.

Spørg i første omgang dig selv, hvad du skal bruge til at rengøre skærmen eller skærmene.

Hvilke skærme har du?

Hvor ofte skal de rengøres?

Hvor skrøbelige er de?

Rengør skærmen med de bedste midler

Når du har en nogenlunde idé om, hvad du skal bruge til at rengøre din skærm, kan du dykke ned i rengøringsmidlernes mere detaljerede egenskaber. Grunden til, at du bør bruge en mikrofiberklud for eksempel, er, at den er særligt blød og kan opsamle støv samt absorbere olier uden at beskadige skærmen.

Her hos Av-Cables.dk kan du også få skærmrens som rengøringssprays, der er komplet fri for kemikalier og alkohol. Du kan endda få væsker, som er biologisk nedbrydelige. Ligeledes kan du finde rensesæt her hos os, der har skærmvenlige, antistatiske egenskaber. Med disse rengøringsmidler kan du i højere grad skåne din elektronik.

Endelig kan du finde midler til at rengøring af skærm, som har antibakterielle egenskaber. Det vil sige, at de fleste bakterier på din skærm vil blive neutraliseret af væsken. Hos os har du de bedste forudsætninger for at få gjort din skærm ren. Vi forhandler nemlig skærmrens fra elektronikproducenter, som ved, hvordan man laver effektive og skånsomme rengøringsmidler til el-artikler. Har du brug for flere råd til rengøring af din skærm? Så kan du bare kontakte os og spørge løs.