Drone guide og regler

Droner er små ubemandede luftfartøjer, som kontrolleres via fjernstyring. Blandt de mest kendte er dronemodellerne udstyret med 4 propeller (quadrocopters). Disse har en meget høj stabilitet og manøvrerbarhed, som gør det meget let at lære at flyve med dem. Ofte kan dronerne være udstyret med kamera og kan tilsluttes en smartphone, hvilket gør dem meget interessante indenfor en række af områder.

Legetøj

Droner er efterhånden blevet så billige, at de kan fås for nogle få hundrede af kr. I den helt billige ende findes droner, der kun er beregnet til at flyve, som er ideelle til f.eks. at flyve om kap i en forhindringsbane.

Derudover finder man blandt disse også droner udstyret med kamera og som kan tilsluttes en smartphone. Med disse er det muligt at filme ting fra luften og følge dronen live fra den tilkoblede smartphone.

Fotografi og film

En drone gør det meget let, selv for helt nybegyndere, at tage enormt flotte billeder og optagelser fra luften. Dette har revolutioneret muligheden for at optage landskaber fra oven i dokumentarkvalitet, noget der førhen var forbeholdt kamerafolk med helikoptere.

Hvilke egenskaber skal man kigge efter?

Når du køber en drone, er der nogle egenskaber, du skal være særligt opmærksom på. Hvilke af disse, din drone skal opfylde, afhænger af formålet med din drone.

Type af fjernstyring

Håndledsstyring er en simpel, sjov og intuitiv måde at styre sin drone på. Ved at dreje håndleddet og bevæge fingrene kan man guide dronen rundt i luften.

Controller er den foretrukne teknologi til at styre en drone. Drone-controllers minder ofte om de controllers, man kender fra spilkonsoller. De ligger godt i hånden og er udstyret med 2 analoge sticks, som gør det meget let at styre dronen. Derudover har de knapper, som gør det simpelt at få dronen til at udføre specifikke handlinger som f.eks. at lande sikkert med et enkelt klik.

Flyvetid og opladningstid

Flyvetiden hos en drone er oftest lavere end 30 minutter. Hos de begyndermodeller kan man forvente omkring 5-20 minutters flyvetid.

Opladningstiden afhænger af flyvetiden. Jo længere tid en drone kan flyve, des længere skal den oplades. Typisk tager det 30 minutter til omkring 2 timer at oplade droner, som kan flyve hhv. 5 til 20 minutter.

Rækkevidde

Rækkevidden afgør den afstand, i en lige linje, som dronen maksimalt kan have til fjernstyreren, før forbindelsen mistes. Typisk ligger rækkevidden for begynder droner i området 30-70 meter.

Ofte kan man let følge med dronen, imens man flyver, så man undgår at overskride rækkevidden. Har man planer om at tage billeder meget højt oppefra eller flyve rundt på et stort område, hvor det ikke er muligt at bevæge sig med, kan en drone med en stor rækkevidde være et krav.

Mulighed for tilslutning af smartphone

Nogle controllers giver mulighed for tilkobling af en smartphone. Dette gør det muligt at følge ens drones live kameraoptagelse, imens man styrer dronen. Skræddersyede apps til dronen giver ofte også en pallette af ekstra funktioner til dronen.

Med eller uden kamera

De fleste droner er udstyret med et kamera, som gør det muligt at tage billeder eller filme. Kvaliteten af kameraet hænger for det meste sammen med prisen af dronen. I dag er selv de billige modeller udstyret med kameraer, hvis kvalitet (480p-720p) fungerer glimrende til smartphone-formatet.

Er du mere interesseret i dronens flyvetid end at filme med kamera, så kan det være en god ide at købe en drone uden kamera. På den måde sparer du penge og undgår, kameraet tapper batteriet under flyvningen.

Regler for at flyve med droner – hvor må du flyve?

I dag findes der i Danmark og EU nogle regler for flyvning med droner. I reglerne inddeles dronerne i forskellige vægtkategorier, som afgør:

  • hvor du må flyve med dronen
  • om du skal have et dronecertifikat
  • om dronen skal registreres
  • hvor hurtigt og hvor højt du må flyve
  • en række andre specifikke regler

Droner under 249 gram, der ikke har et kamera (eller hvis kamera er meget dårligt), går under kategorien ”legetøjsdroner” og kræver hverken certifikat eller registrering. Man skal dog stadig gøre sig opmærksom på, at der gælder regler for, hvor man må og ikke må flyve med dronen. F.eks. må du aldrig flyve over forsamlinger af mennesker og ikke flyve med end hastighed på mere end 19 meter i sekundet. Derudover findes der luftrum, hvor man aldrig må flyve med drone uden tilladelse (informationer om disse kan findes på hjemmesiden droneluftrum.dk).

Droner under 249 gram, der har et kamera, kræver registrering (informationer findes her). Derudover gælder regler, som for ovenstående drone uden kamera.

Droner over 249 gram kræver både en registrering, samt at piloten har den korrekte dronecertificering. Du kan erhverve dig dronecertificering her.

Sæt dig altid ordentligt ind i reglerne, før du flyver med en drone udendørs. Disse kan findes på Trafikstyrelsens hjemmeside droneregler.dk derudover giver følgende hjemmeside droner.dk et godt overblik.

Her du spørgsmål til vores produkter kan du også ringe til vores kundeservice. Kontaktinformationer findes her.