Find den rette arbejdslampe!

Find den rette arbejdslampe!

Ønsker du at skabe de bedst mulige arbejdsforhold, er det en god ide at anskaffe dig arbejdslampe, så du både kan kaste lys over problemet og undgå at famle i blinde. Markedet er stort, og der findes utallige former for arbejdslamper, som egner sig til forskelligt arbejde. Derfor gennemgår vi her nogle af de ting, du skal være opmærksom på, inden du køber din nye arbejdslampe.

Valget af arbejdslampe afhænger af arbejdstypen

Der skal ikke meget research til, før man ser, at udviklerne bag markedets mest populære arbejdslamper ved, hvad de har med at gøre. Der er tænkt over både detaljer, funktionalitet og fleksibilitet, og det er meget tydeligt at se. Når det er sagt, er der naturligvis arbejdslamper, som passer bedre til nogle arbejdsopgaver end andre. Af den grund er det også vigtigt at have det, man rent faktisk skal bruge arbejdslampen til, in mente, når man skal vælge den rette type. Blandt markedets meget populære modeller findes blandt andet læselamper, håndlygter, penlamper samt arbejdslamper, som både kan stå, hænge og rotere om sig selv. Herunder følger lidt uddybende information om de forskellige kategorier.

Håndlygter

Når det kommer til håndlygter, er der i høj grad tale om en arbejdslampe, som er robust, og som kan bruges i alle arbejdssammenhænge. Håndlygterne kommer naturligvis i forskellige typer, størrelser og design, men fælles for dem er, at ergonomien er i orden, så de ligger godt i hånden, at de er yderst robuste, og at de giver et enormt stærkt lys. Dernæst vil de også have en lang rækkevidde, så du kan bruge dem over et stort areal.

Penlamper

Med en penlampe – også kaldet en LED-kuglepen – får du et uundværligt stykke værktøj, som du kan have i lommen. Den monteres typisk med en clips, så du har begge hænder fri til at arbejde, og trods den beskedne størrelse giver den et fokuseret og skarpt lys. Penlampen egner sig dermed ideelt til de fleste situationer, hvor der skal bruges lidt ekstra lys.

Læselamper

En læselampe er måske ikke klassificeret som decideret arbejdslampe, men den har nu alligevel mange fordele, som man kan få gavn af i forbindelse med det daglige arbejde. Lampen kan sættes fast på både bøger, manualer og mange andre steder, hvor man skal bruge lys, og så kan man justere selve armen, så lyset peger det rigtige sted hen. Den er altså håndfri, og alligevel giver den et fokuseret og skarpt lys.

Generelle arbejdslamper

Den sidste kategori, vi skal igennem, er den med de mere generelle arbejdslamper. Dem som kan bruges til enhver opgave, som både kan stå og hænge, og som er at finde i rigtig mange værksteder. Det er med andre ord en oplagt arbejdslampe til dig, som helt overordnet har brug for god og fleksibel belysning til dit arbejde.

Lumen - jo højere, jo bedre

Når vi har med arbejdslamper at gøre, er lumen et rigtig vigtigt punkt at være opmærksom på. Lumen er et udtryk, som dækker over den mængde af lys, som udsendes fra en pære. Tidligere snakkede man om watt, men fordi det var et upræcist udtryk, og fordi pærerne efterhånden udnytter energien bedre, giver det ikke længere mening at angive pærens strømforbrug, når man taler om lysstyrken. I dag er det stort set udelukkende lumen, du skal kigge på - i hvert fald når det handler om arbejdslamper.

Det, som de fleste forventer af en arbejdslampe, er, at den skal give så meget lys som muligt, og her skal du altså gå efter et så højt lumen-tal som muligt. Her kommer et eksempel. En rigtig skarp kvalitetshåndlygte kan have et lumen-tal på omkring 400, imens en penlampe kan have et lumen-tal på omkring 100. Det er altså ikke blot typen af lampen, som afgør, hvad den bruges bedst til, men også hvor mange lumen den har.

LED - strømbesparende og med lang levetid

Dengang man talte om watt, var det halogenpærerne og glødepærerne, som dominerede markedet. I dag har vi de hyper-populære LED-pærer – som du finder i langt de fleste arbejdslamper – og sparepærer, som bruger langt mindre energi, og her taler vi som sagt om lumen. Som udgangspunkt hedder det, at LED-lyskilder kun bruger 10-15 % af den strøm, som du har været vant til med eksempelvis glødepærer, og samtidig har LED-lyskilderne en 5 gange så lang levetid!

På den lange bane er det virkelig en besparelse, som vil noget. Her kommer endnu et eksempel. Udskifter du 5 halogenpærer med LED-pærer, sparer du alene der 850 kr. om året! Mange af de arbejdslamper, du ser på markedet i dag, er med LED-pærer, og dette er med til at sikre dig et produkt med en meget lang levetid. Nogle af modellerne er endda genopladelige og kan oplades via et mikro USB-stik. På den måde slipper du helt for at skifte batterier.

Inden du køber din nye arbejdslampe

Der er dermed 3 ting, du bør overveje, inden du investerer i en arbejdslampe: Hvilken type arbejdslampe du er på udkig efter, hvor mange lumen den cirka skal have, og om den skal være med LED-lys. Gør du dig disse overvejelser, vil det være meget nemmere at finde frem til en lampe, som matcher dine behov. Hos Av-Cables.dk har vi et stort udvalg af arbejdslamper i forskellige former og design, med forskellige lumen og med strømbesparende LED-lys.