Forlængerledninger

Forlængerledninger

Der findes et hav af forskellige forlængerledninger. Hvad er forskellen egentlig på dem, og hvilken skal du så vælge? Det vil vi guide dig igennem i dette blogindlæg.

Fælles for alle forlængerledninger er, at der går en del strøm tabt i overførslen til enheden. Jo længere den er, jo mere strøm går der tabt. Det kan derfor være en fordel at købe så korte forlængerledninger som muligt, så der ikke går så meget strøm tabt i overførslen.

Forlængerledninger bliver oftest ikke lavet længere end 25 meter, da der ellers vil gå for meget strøm tabt fra det elektroniske udtag og gennem ledningen til den enhed, der skal bruge strøm.

Forlængerledning uden jord

Forlængerledninger uden jord passer til alle danske husstandes udtag, og er den mest normale forlængerledning. Denne type forlængerledning bruges oftest til de helt basale kabler, som fjernsyn, lamper, osv., der ikke kræver en jordforbindelse. Forlængerledninger uden jord fås fra 2 meter til 20 meter. Derudover fås de i farverne hvid, sort og rød.

Forlængerledning med jord

Når en forlængerledning er med jord betyder det, at den tilsluttede enhed er forbundet til jorden. Det vil sige, at der er strømførende dele i stikket, som går direkte fra din stikkontakt ud til et jordspyd eller en lignende installation. Denne jordforbindelse sørger for, at fejlstrøm bliver registreret gennem et fejlstrømsrelæ, hvilket øjeblikkeligt afbryder strømmen, hvis der skulle ske en kortslutning. Dette beskytter dig fra at få stød, da strømmen altid vil løbe mod jordforbindelsen og ikke dig.

Det er vigtigt at have forlængerledninger med jord der, hvor hårde hvidevarer er tilsluttet både vand og el. F.eks. i bryggerset, køkkenet eller badeværelset. Derudover bliver denne slags forlængerledninger ofte brugt i forbindelse med computere, både af sikkerhedsmæssige årsager, og så kan et jordstik undgå forstyrrelser og skader på elektronik.

For at se om en forlængerledning er med jord, skal du blot kigge på, om det har et tredje ben. Det samme gælder for stikkontakter og stikdåser. Hvis en stikkontakt eller en stikdåse har tre huller, er det også med jord. Det er nemlig i det tredje ben, og hul at jordforbindelsen sidder.

Forlængerledninger med jord fås fra 2 meter til 25 meter. Derudover fås de i farverne hvid og sort.

Forlængerledning med Schuko jord

Forlængerledning med Schuko jord også kaldet EU jord bruges oftest i Europa. Denne type forlængerledning er 2-benede med sidejord. For at få jordforbindelse kræver det, at stikkontakten eller stikdåsen også er forsynet med Schuko sidejord. Hvis du sætter et Schuko stik i en almindelig stikkontakt eller stikdåse, så opnår du ikke jordforbindelse. Hvis du ikke kan få dit Schuko stik til at passe, kan du anvende en jord adapter.

Forlængerledning med Schuko jord fås fra 2 meter til 25 meter. Derudover fås de i farverne hvid, sort, rød og blå. De kan også fås til udendørs brug.

Forlængerledning med kraftstik

En forlængerledning med kraftstik bliver brugt udendørs til større el-kilder, såsom campingvogne, trailere osv. I Danmark er der to standard spændinger. 230 volt er den ene og 400 volt, som er kraftspænding, er den anden. Forlængerledninger med kraftstik fås med 400 volt.

Udendørs forlængerledning

En udendørs forlængerledning er ideel til dig, der elsker udendørslivet og camping. Alle udendørs forlængerledninger er med jord. De er lavet i kraftigt plastik, som sagtens kan holde til lidt af hvert. Ved disse forlængerledninger er det hundrede procent sikkert, at der ikke kan komme vand ind til de elektriske ledere. Derudover er mange udendørs forlængerledninger udstyret med et beskyttende dæksel og prop, der sikrer beskyttelse.

Udendørs forlængerledninger fås fra 5 meter til 25 meter. Derudover fås de i farverne sort, rød og blå.

Tilslutningskabel til campingvognen

Når du er på campingferie, bliver der helt sikkert brug for et tilslutningskabel til campingvognen. Med et tilslutningskabel får du strøm til din campingvogn, så du kan lave mad, se tv, have lamper tændt osv. Med et tilslutningskabel til campingvognen skal du være obs på længden af kablet.

Tilslutningskabel til campingvognen fås fra 5 meter til 50 meter.

Beskyttelsesbokse og samledåser

En beskyttelsesboks bruges til at beskytte kabelsamlinger mod vind og vejr. De er robust bygget, og holder fugt ude. Dette sikre at der ikke sker en kortslutning eller anden afbrydelse. Disse beskyttelsesbokse er IP44 klassificeret. Beskyttelsesboksene fås i farverne rød, gul og grøn.

En samledåse bruges til at beskytte mindre ledninger. De beskytter ledninger fra 1mm2 til 10cm2.

Fik du svar på dit spørgsmål?

Hvis du ikke fik svar på dit spørgsmål, og du stadig er i tvivl om noget, kan du søge mere viden i vores blogindlæg om kabelhåndtering. Hvis du stadig sidder tilbage med nogle spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeserviceafdeling. De sidder altid klar til at hjælpe dig.