Guide til kamerastativer

Guide til kamerastativer og selfiestænger – Det her skal du vide!

Går du op i kvaliteten af dine billeder, eller er du ved at udvikle dine evner med et kamera? Med et kamerastativ eller en selfiestang, får du helt nye måder at tage billeder med dit kamera eller din smartphone på.

Et kamerastativ er et simpelt og billigt værktøj, som giver dig en enorm hjælp til at tage de perfekte billeder. Både hos amatørfotografer og hos professionelle, er kamerastativet et af de vigtigste redskaber i jagten på at fange de bedste billeder.

Selfiestangen giver dig mulighed for at få dig selv med på dine flotte billeder. Er du alene afsted og glad for at tage billeder er denne et must.

Her hos Av-Cables.dk har vi et stort udvalg af både kamerastativer og selfiestænger. Læs med nedenunder, hvor vi gennemgår disses funktioner, og hvordan du kan benytte dem til at opnå de bedste billeder. Vi kommer blandt andet ind på:

Fordelene ved at bruge et kamerastativ

Hvordan, du bruger dit kamerastativ, er helt op til dig. Dit valg af kamerastativ afspejler sig i hvilken måde, du har tænkt dig at bruge det på. Muligheden spænder helt fra hurtige billeder af motiver, hvor du selv kan være med på, til billeder taget over flere timer, som kræver et fuldstændig stabilt kamera. Her gennemgår vi nogle af de egenskaber og fordele, som du kan udnytte med dit kamerastativ.

Mulighed for billeder med længere lukketid

Lukketiden afgør hvor lang tid, der lukkes lys ind igennem linsen på dit kamera. Jo længere en lukketid, du benytter, jo mere stabilt skal dit kamera holdes. Her er et kamerastativ det perfekte redskab, da det udover at stabiliserer kameraet fuldstændigt, giver dig mulighed for at placere det præcist, hvor du har brug for det. Muligheden for at justere på lukketiden bruges til en række fotografiteknikker. F.eks. er det nødvendigt at benytte en lang lukketid, hvis du skal tage billeder, hvor der er svag til ingen belysning, såsom nattehimlen. Derudover giver billeder med lang lukketid dig mulighed for at fange lysets bevægelse i billedet.

Øget skarphed, dybde og detaljegrad

Et kamerastativs evne til at stabilisere dit kamera vil næsten lige meget hvad resultere i en bedre billedkvalitet. Bare den mindste smule af bevægelse eller rysten vil kunne ses i detaljegraden i dine billeder, som kan miste både skarphed og dybde.

Benytter du kameraets auto mode, vil du sjældent have mulighed for at få det optimale ud af dit kamera. For at benytte nogle af de avancerede funktioner på dit kamera, såsom indstilling af lukketid og ISO, så er det essentielt, at dit kamera holdes stabilt.

Selvportrætter, panorama og kompositbilleder

Med et kamerastativ får du mulighed for at tage anderledes typer af billeder. Stativet gør det blandt andet meget let at tage selvportrætter med flotte baggrundsmotiver. Du skal blot rette og indstille dit kamera imod motivet, sætte en tilpas timer og stille dig i en passende afstand fra kameraet.

Panoramabilleder kræver i normale kameraer en serie af billeder, som derefter strikkes sammen af kameraet. Jo bedre overlap og rettere linje, der er imellem serien af billeder, jo skarpere og mere overbevisende bliver dine panoramabilleder.

Når kameraet kan holdes fuldstændig stille, rettet imod det samme motiv, har du mulighed for såkaldte kompositbilleder. Her tager du flere billeder af det samme motiv, enten med få ændringer i motivet eller ved forskellige indstillinger på dit kamera. Derefter kan du benytte fotosoftware, såsom Adobe Photoshop, til at strikke billederne sammen.

Typer af kamerastativer

På vores hjemmeside finder du en række af forskellige typer kamerastativer. Her giver vi dig et overblik over de forskellige typer, og hvad de bedst kan bruges til.

Gulvkamerastativ: Disse indeholder de klassiske modeller af kamerastativer. Stativerne er ofte stabiliseret af tre justérbare fødder, så de kan placeres på alle overflader. Derudover kan de justeres i højden, så du kan fange motivet fra præcis den højde og vinkel, du har brug for.

Tripods: Små kamera- og smartphone-stativer, som er ideelle at placere på bordoverflader eller på jorden, hvis du vil tage billeder/filme noget nedefra. Disse er både billige, lette og små, så de meget let kan komme med i tasken, når du er på tur.

JOBY kamerastativ: JOBY har specialiseret sig i smartphone-tripods. Mest kendte er de for deres GorillaPods stativer, som er opbygget af et stort antal justérbare kugleled. Den store fleksibilitet af de justérbare kugleled gør det muligt at placere dit smartphone-kamera i den helt optimale højde og vinkel. Leddene gør det også muligt at fastklamre din smartphone til f.eks. træer og søjler.

Stativ med LED-lys: Er du interesseret i at tage portrætbilleder med din smartphone, eller vil du gerne optage videoer med det perfekte lys, så er disse det rigtige valg. Foretager du ofte videoopkald, så har du også med disse muligheder for at give kvaliteten af dit billede et ordentligt løft.

Selfiestænger

En selfiestang er et håndholdt kamerastativ, hvorpå din smartphone monteres, og som benyttes til at tage billeder af dig selv, ”selfies”, eller at filme dig selv. Disse findes i mange forskellige design, som passer til forskellige funktioner efter dit behov.

I den simple ende er der selfiestænger med én knap til udløsefunktion på din smartphone. Derudover er de udstyret med en udstrækkelig justérbar arm til at give den rigtige afstand imellem smartphonekameraet og dig. Disse er ideelle, hvis du kun regner med at skulle bruge selfiestangen til at tage selfies.

I den tungere ende findes selfiestænger beregnet til at optage video. Du finder blandt andet funktioner som autostabilisering af kameraet, masser af knapper til funktioner som zoom og andet, integreret LED-belysning, medfølgende software til at optimere dine videooptagelser og en lang række af andre funktioner. Disse er en af de foretrukne måder at optage video hos Vloggere og lignende. Har du planer om at optage videoer til din YouTube-kanal, så er dette en sikker investering i bedre filmkvalitet.

Vi håber, at du er blevet klogere på hvilket kamerastativ eller selfiestang passer bedst til dit behov. Hvis du skulle sidde tilbage med ubesvarede spørgsmål, så kan du altid kontakte vores venlige kundeservice. Du finder kontaktinformationer på linket her.