HDMI kabel

HDMI standarden.

HDMI er den nyeste standard inden for overførsel af video og lyd signaler. Et HDMI kabel gør det muligt at overføre både billede i fuld HD format og lyden i digital surround sound 100 % digitalt imellem f.eks en DVD afspiller og et tv.

HDMI standarden bruges i dag i mange typer multimedie enheder, f.eks DVD- og bluray afspillere, spillekonsoller, digitale parabolreceivere, fladskærme og projektorer. HDMI kan udover at overføre billede i fuld HD opløsning også overføre lyd i suveræne lydformater. HDMI Standarden er f.eks forberedt til at overføre 8 kanals digial lyd i de nye DTS HD og Dolby True HD formater. HDMI er endvidere bagud kompatibel med DVI standarden, det vil sige at du kan koble et HDMI kabel sammen med udstyr der benytter DVI.

Med et HDMI kabel undgår du kvalitetsforringende konvertering af signalet til analog, og tilbage til digital igen, dette ses let på resultatet. Et HDMI kabel giver flere detaljer, færre fejl i billedet og en helt overlegen gengivelse af farver og kontraster. Det vil sige at et HDMI kabel i skrivende stund er den absolut bedste løsning, og giver en betydeligt bedre billedkvalitet end både scart og component.


Hvad er forskellen på de forskellige HDMI kabler?

Da et HDMI kabel overfører billede og lyd signalet digitalt, burde alle typer HDMI kabler kunne håndtere samme opløsning, og i sidste ende kunne overføre lyd og billede i den samme kvalitet, dette er der ingen tvivl om. Der er dog alligevel i denne sammenhæng, nogle faldgrupper som man skal være opmærksom på.

Mange HDMI kabler er ikke fremstillet i en god nok kvalitet, så de kan håndtere alle typer signaler, uden at der opstår digital støj. Digital støj kan opleves som røde, hvide eller sorte prikker på billedet eller i visse tilfælde helt sort skærm.

For at undgå digital støj er der som hovedregel to ting man skal være opmærksom på. Disse to ting er hvor høj en opløsning man ønsker at køre med, og hvor langt HDMI kablet skal være.

Grunden til at det lige netop er disse to faktorer der er afgørende forklares kort herunder.

Når man vil køre med en høj opløsning som f.eks 4K - 4096 × 2160p, vil datamængden som HDMI kablet skal håndtere blive forøget. Jo længere signalet skal transportere denne datamængde, jo større chance er der for signal tab og forstyrrelse. I disse tilfælde stilles der derfor ekstra høje krav til HDMI kablet opbygning og kvalitet.

For at hjælpe vores kunder lidt på vej, har vi derfor i vores produktbeskrivelser af vores HDMI kabler, beskrevet hvilke opløsninger de forskellige HDMI kabler kan håndtere i de respektive længder. Disse data er baseret på producentens godkendelse, vores egne test og tilbagemeldinger fra vores kunder.

Du kan finde vores udvalg af HDMI kabler og HDMI tilbehør her.


HDMI stiktyper.

Der findes i øjeblikket nedenstående 3 forskellige typer HDMI stik.

HDMI A standarden.

HDMI A standarden er det almindelige HDMI stik, som bruges i stort set alt elektronik udstyr i dag.

Mini HDMI C standarden.

Mini HDMI C standarden er en mini udgave af HDMI A stikket. Mini HDMI C udgaven bruges i mange nyere HD videokameraer.

Micro HDMI D standarden.

Micro HDMI D standarden er en micro udgave af HDMI A stikket. Micro HDMI D udgaven bruges i mange nyere kameraer.


HDMI kabler i elektrikkerrør.

HDMI stikket findes stadig kun i støbte udgaver, det vil sige at der ikke er mulighed for at skille dem ad og lodde dem sammen igen. Grunden til dette er at stikkene og benforbindelserne er så små at de ikke er til at lodde manuelt, men kun kan maskinloddes og samles. Dette kan i nogle tilfælde give problemer ved træk af HDMI kabler i elektrikkerrør, da stikket er for stort til at gå igennem de normale størrelse på f.eks 15/18 mm.

Den bedste løsning til dette er at man altid bør trække minimum 40 mm. elektrikkerrør i en husinstallation til AV-installationer. Hvis du allerede har fået trukket 15/18 elektrikkerrør i dit hus, findes der i øjeblikke kun en rigtig løsning der kan løse probblemet. Løsningen er at trække signalet via en HDMI Cat5e extender, læs mere om produkt typen her.


HDMI versioner.

HDMI standarden er siden standardens begyndelse blevet tilpasset og udviklet. Der findes derfor i dag flere HDMI versioner på markedet. Udviklingen har dog indtil videre kun været fortaget på software delen, det vil sig at den fysiske del af HDMI kablet ikke har ændret sig. Ændringer der er blevet fortaget, gør at du med de nyeste versioner af HDMI kablerne, får nye og bedre mulighed for digital lyd og billede overførsel.

Du kan herunder læse hvad de forskellige HDMI kabel versioner tilbyder, og hvilke ændringer der er blevet foretaget.

Version 1.0

Lanceret December 9, 2002.

HDMI 1.0 håndterede en maksimal TMDS båndbredde på 4,95 Gbit/sek. Det understøttede op til 3,96 Gbit/sek video båndbredde (1080p/60 Hz eller UXGA), og 8-kanals LPCM/192 kHz/24-bit lyd.

Version 1.1

Lanceret Maj 20, 2004.

HDMI 1.1 blev tilføjet understøttelse af DVD-Lyd.

Version 1.2

Lanceret August 8, 2005.

HDMI 1.2 blev tilføjet understøttelse for One Bit Audio, der anvendes på Super Audio CD'er i op til 8 kanaler. Der blev også tilføjet et mindre HDMI stik med betegnelsen: Type A. Dette stik er beregnet til brug fra pc kilder.

Version 1.2a

Lanceret den 14. december 2005.

Consumer Electronic Control blev tilføjet. CEC funktionen bruges til at sende kontrolsignaler videre f.eks til at styre enheder, der er forbundet med hinanden via HDMI. Dette gør at du f.eks. betjene din bluray afspiller via fjernbetjeningen til dit tv.

Version 1.3

Lanceret Juni 22, 2006.

HDMI 1.3 hævede single-link båndbredde helt op til 340 MHz (10.2 Gbit/s). Der blev der tilføjet understøttelse for Deep Color med 30-bit, 36-bit, og 48-bit automatisk audio synkronisering (Audio video sync). Derudover blev der også tilføjet et micro HDMI stik med betegnelsen: Type C. Dette stik er beregnet til brug fra bærbare enheder.

Version 1.4

Lanceret Maj 28, 2009.

Med HDMI 1.4 får man såfremt at ens udstyr understøtter HDMI 1.4 standarden mulighed for:

* 4K - 4096 × 2160p opløsning i 30 Hz video.
* Ethernet Channel. (Netværkskabel kanal).
* 3D understøttelser.
* Audio Return Channel. (Giver muligheden for at sende digital lyd retur via det eksisterende HDMI 1.4 kabel).
* Data transmission: 10.2 Gbit/s.

HDMI 1.4 er bagud kompatibel med alle tidligere HDMI versioner, så der vil f.eks. ikke være noget problem i at bruge et HDMI 1.4 kabel i en HDMI 1.0/1.3 certificeret port.

Version 2.0

Lanceret September 4, 2013

Med HDMI 2.0 får man såfremt at ens udstyr understøtter HDMI 2.0 standarden mulighed for:

* Ultra HD - 4K - 4096 × 2160p opløsning i 50/60 Hz video.
* HDCP 2.2.
* HDR (High Dynamic Range).
* YCBCR 4:4:4, YCBCR 4:2:2, YCBCR 4:2:00 understøttelse.
* 32 audio kanaler.
* 1536 kHz lyd understøttelse.
* 4 lydsignaler samtidigt.
* Dual Screen understøttelse (2 billeder samtidigt).
* 21:9 format understøttelse.
* Data transmission: 18 Gbit/s.

HDMI 2.0 er bagud kompatibel med alle tidligere HDMI versioner, så der vil f.eks. ikke være noget problem i at bruge et HDMI 2.0 kabel i en HDMI 1.0/1.4 certificeret port. HDMI 2.0 understøtter ligeledes alle funktioner/muligheder som tidligere standader har tilbudt.

Se vores udvalg i HDMI 2.0 kabler her.

Version 2.1

Lanceret November, 2017

Med HDMI 2.1 får man såfremt at ens udstyr understøtter HDMI 2.1 standarden mulighed for:

* 8K - 7680 x 4320 opløsning i 120 Hz video.
* eARC (enchanced Audio Return Channel).
* Dynamisk HDR.
* HFR (High Frame Rate)
* DSC (Display Stream Compression)

HDMI 2.1 er bagud kompatibel med alle tidligere HDMI versioner, så der vil f.eks. ikke være noget problem i at bruge et HDMI 2.1 kabel i en HDMI 1.4/2.0 certificeret port. HDMI 2.1 understøtter ligeledes alle funktioner/muligheder som tidligere standader har tilbudt.

Se vores udvalg i HDMI 2.1 kabler her.


Billede af et HDMI han og hun stik.


Her finder du Danmark største udvalg i HDMI kabler.

Hos AV-Cables.dk har vi HDMI kabler i alle prisklasser. HDMI kablerne findes lige fra de billige standardmodeller og op til de mere bekostelige High End modeller. Er du i tvivl om hvilket HDMI kabel du skal vælge, kan du læse vores guide til HDMI kabler lige herunder, eller du kan gå direkte til vores store udvalg i HDMI kabler og HDMI udstyr.