HDMI kabel guide

Hvad er et HDMI kabel?

HDMI er den nyeste standard indenfor overførsel af video og lyd signaler. Et HDMI kabel gør det muligt at overføre både billede i fuld HD format, og lyden i digital surround sound 100 % digitalt imellem f.eks. en DVD afspiller og et TV. Nedenfor ser du et helt klassisk HDMI kabel afbilledet.

HDMI

Hvad bruger man et HDMI kabel til?

Et HDMI kabel bruges i dag i mange typer multimedie enheder. F.eks. DVD- og bluray afspillere, spillekonsoller, digitale parabolreceivere, fladskærme og projektorer. HDMI kan udover at overføre billede i fuld HD opløsning også overføre lyd i suveræne lydformater. HDMI Standarden er f.eks. forberedt til at overføre 8 kanals digital lyd i de nye DTS HD og Dolby True HD formater. HDMI er endvidere bagud kompatibel med DVI standarden, hvilket vil sige, at du kan koble et HDMI kabel sammen med udstyr, der benytter DVI.

Hvorfor du bør bruge et HDMI kabel

Med et HDMI kabel undgår du kvalitetsforringende konvertering af signalet til analog og tilbage til digital igen - dette ses let på resultatet. Et HDMI kabel giver flere detaljer, færre fejl i billedet og en helt overlegen gengivelse af farver og kontraster. Det vil sige, at et HDMI kabel i skrivende stund er den absolut bedste løsning og giver en betydeligt bedre billedkvalitet end både scart og component. Det er grund nok til, du altid bør foretrække at bruge et HDMI kabel til overførsel af billede.

Hvad er forskellen på de forskellige HDMI kabler?

Da et HDMI kabel overfører billede og lyd signalet digitalt, burde alle typer HDMI kabler kunne håndtere samme opløsning, og i sidste ende kunne overføre lyd og billede i den samme kvalitet - dette er der ingen tvivl om. Der er dog alligevel i denne sammenhæng, nogle faldgruber som man skal være opmærksom på.

Mange HDMI kabler er ikke fremstillet i en god nok kvalitet, så de kan håndtere alle typer signaler, uden at der opstår digital støj. Digital støj kan opleves som røde, hvide eller sorte prikker på billedet eller i visse tilfælde helt sort skærm.

For at undgå digital støj er der som hovedregel to ting man skal være opmærksom på. Disse to ting er hvor høj en opløsning man ønsker at køre med, og hvor langt HDMI kablet skal være.

Grunden til at det lige netop er disse to faktorer, der er afgørende, forklares kort herunder:

Når man vil køre med en høj opløsning som f.eks. 4K - 4096 × 2160p, vil datamængden, som HDMI kablet skal håndtere, blive forøget. Jo længere signalet skal transportere denne datamængde, jo større chance er der for signal tab og forstyrrelse. I disse tilfælde stilles der derfor ekstra høje krav til HDMI kablet opbygning og kvalitet.

For at hjælpe vores kunder lidt på vej, har vi derfor i vores produktbeskrivelser af vores HDMI kabler, beskrevet hvilke opløsninger de forskellige HDMI kabler kan håndtere i de respektive længder. Disse data er baseret på producentens godkendelse, vores egne test og tilbagemeldinger fra vores kunder og kan forhåbentlig hjælpe dig på vej til, hvilket kabel du skal vælge.

Hvilket HDMI kabel skal man vælge?

Udover selve kvaliteten af HDMI kablet, er der et par andre ting, man bør tage stilling til ved valg af HDMI kabel. Som tidligere nævnt, findes HDMI kablerne i forskellige længder i alt fra 0,5 meter og op til 40 meter. Hvilken længde, man skal bruge, afhænger selvfølgelig af, hvor langt kablet skal trækkes. Og husk i den forbindelse på, at længde kan være med til at sænke kvaliteten - så vælg kun den længde HDMI kabel, der er nødvendig.

HDMI

Herudover findes der også HDMI kabler, som er ekstra tynde, og HDMI kabler som er vinklet. De tynde kabler er specielt velegnede til dig, der har begrænset af plads, hvor kablet skal føres - f.eks. i en kabelbakke med mange andre kabler. Et vinklet HDMI kabel egner sig til, hvis pladsen er trang, hvor HDMI kablet skal gå ind.

Sidst men ikke mindst, fås HDMI kabler selvfølgelig i flere forskellige farver - herunder sort, hvid, grå, blå m.m., så du kan få et kabel i lige den farve og nuance, du ønsker, og som passer ind i din indretning.

Du kan finde vores udvalg af HDMI kabler og HDMI tilbehør her.

HDMI stiktyper

Udover farve, tykkelse og længde er der indenfor HDMI kabler 3 forskellige typer af stik. Disse kalder man standarder. Herunder står de forskellige standarder, der i øjeblikket findes, beskrevet:

HDMI A standarden.
HDMI A standarden er det almindelige HDMI stik, som bruges i stort set alt elektronik udstyr i dag.

Mini HDMI C standarden.
Mini HDMI C standarden er en mini udgave af HDMI A stikket. Mini HDMI C udgaven bruges i mange nyere HD videokameraer.

Micro HDMI D standarden.
Micro HDMI D standarden er en micro udgave af HDMI A stikket. Micro HDMI D udgaven bruges i mange nyere kameraer.

HDMI versioner

HDMI standarden er, som med alt andet, siden standardens begyndelse blevet tilpasset og udviklet. Der findes derfor i dag flere HDMI versioner på markedet. Udviklingen har dog indtil videre kun været fortaget på software-delen, det vil sig, at den fysiske del af HDMI kablet ikke har ændret sig synderligt.

Ændringer der er blevet fortaget, gør, at du med de nyeste versioner af HDMI kablerne, får nye og bedre mulighed for digital lyd og billede overførsel.

Du kan herunder blive klogere på, hvad de forskellige HDMI kabel versioner tilbyder, og hvilke ændringer der er blevet foretaget gennem tiden.

Version 1.0 (9. December, 2002)
HDMI 1.0 håndterede en maksimal TMDS båndbredde på 4,95 Gbit/sek. Det understøttede op til 3,96 Gbit/sek video båndbredde (1080p/60 Hz eller UXGA), og 8-kanals LPCM/192 kHz/24-bit lyd.

Version 1.1 (20. Maj, 2004)
HDMI 1.1 blev tilføjet understøttelse af DVD-Lyd.

Version 1.2 (8. August, 2005)
HDMI 1.2 blev tilføjet understøttelse for One Bit Audio, der anvendes på Super Audio CD'er i op til 8 kanaler. Der blev også tilføjet et mindre HDMI stik med betegnelsen: Type A. Dette stik er beregnet til brug fra PC kilder.

Version 1.2a (14. December, 2005)
Consumer Electronic Control blev tilføjet. CEC funktionen bruges til at sende kontrolsignaler videre f.eks. til at styre enheder, der er forbundet med hinanden via HDMI. Dette gør, at du f.eks. betjene din Blu Ray afspiller via fjernbetjeningen til dit TV.

Version 1.3 (22. Juni, 2006)
HDMI 1.3 hævede single-link båndbredde helt op til 340 MHz (10.2 Gbit/s). Der blev der tilføjet understøttelse for Deep Color med 30-bit, 36-bit, og 48-bit automatisk audio synkronisering (Audio video sync). Derudover blev der også tilføjet et micro HDMI stik med betegnelsen: Type C. Dette stik er beregnet til brug fra bærbare enheder.

Version 1.4 (28. Maj, 2009)
Med HDMI 1.4 får man såfremt at ens udstyr understøtter HDMI 1.4 standarden mulighed for:

 • 4K - 4096 × 2160p opløsning i 30 Hz video.
 • Ethernet Channel. (Netværkskabel kanal).
 • 3D understøttelser.
 • Audio Return Channel. (Giver muligheden for at sende digital lyd retur via det eksisterende HDMI 1.4 kabel).
 • Data transmission: 10.2 Gbit/s.

HDMI 1.4 er bagud kompatibel med alle tidligere HDMI versioner, så der vil f.eks. ikke være noget problem i at bruge et HDMI 1.4 kabel i en HDMI 1.0/1.3 certificeret port.

Version 2.0 (4. September, 2013)
Med HDMI 2.0 får man såfremt at ens udstyr understøtter HDMI 2.0 standarden mulighed for:

 • Ultra HD - 4K - 4096 × 2160p opløsning i 50/60 Hz video.
 • HDCP 2.2.
 • HDR (High Dynamic Range).
 • YCBCR 4:4:4, YCBCR 4:2:2, YCBCR 4:2:00 understøttelse.
 • 32 audio kanaler.
 • 1536 kHz lyd understøttelse.
 • 4 lydsignaler samtidigt.
 • Dual Screen understøttelse (2 billeder samtidigt).
 • 21:9 format understøttelse.
 • Data transmission: 18 Gbit/s.

HDMI 2.0 er bagud kompatibel med alle tidligere HDMI versioner, så der vil f.eks. ikke være noget problem i at bruge et HDMI 2.0 kabel i en HDMI 1.0/1.4 certificeret port. HDMI 2.0 understøtter ligeledes alle funktioner/muligheder som tidligere standarder har tilbudt.

Se vores udvalg i HDMI 2.0 kabler her.

Version 2.1 (November, 2017)
Med HDMI 2.1 får man - såfremt at ens udstyr understøtter HDMI 2.1 standarden - mulighed for:

 • 8K - 7680 x 4320 opløsning i 120 Hz video.
 • eARC (enchanced Audio Return Channel).
 • Dynamisk HDR.
 • HFR (High Frame Rate)
 • DSC (Display Stream Compression)

HDMI 2.1 er bagud kompatibel med alle tidligere HDMI versioner, så der vil f.eks. ikke være noget problem i at bruge et HDMI 2.1 kabel i en HDMI 1.4/2.0 certificeret port. HDMI 2.1 understøtter ligeledes alle funktioner/muligheder som tidligere standarder har tilbudt.

Se vores udvalg i HDMI 2.1 kabler her.

HDMI kabler i elektrikerrør

Du skal ved køb af HDMI kabel være opmærksom på, at HDMI kablet stadig kun findes i støbte udgaver. Det vil sige, at der ikke er mulighed for at skille dem ad og lodde dem sammen igen. Grunden til dette er, at stikkene og benforbindelserne er så små, at de ikke er til at lodde manuelt, men kun kan maskinloddes og samles. Dette kan i nogle tilfælde give problemer ved træk af HDMI kabler i elektrikerrør, da stikket er for stort til at gå igennem de normale størrelser på f.eks. 15/18 m.m.

Den bedste løsning til dette er, at man altid bør trække minimum 40 m.m. elektrikerrør i en husinstallation til AV-installationer. Hvis du allerede har fået trukket 15/18 elektrikerrør i dit hus, findes der i øjeblikket kun en rigtig løsning, der kan løse problemet. Løsningen er at trække signalet via en HDMI Cat5e extender. Læs mere om produkttypen her, hvis det er noget, du vil i gang med.

Hvordan ser et HDMI kabel ud?

Et HDMI kabel er et kabel, som typisk er mellem 0,5 og 40 meter langt. I hver side af kablet er et hanstik, som skal gå i hver sin indgang (hunstik).

Se herunder et billede af et HDMI han- og hunstik: HDMI han- og hunstik

Her finder du Danmark største udvalg i HDMI kabler

Vi håber, du blev klogere på, hvad der er det rette HDMI kabel for dig. Hos AV-Cables.dk har vi HDMI kabler i alle prisklasser. HDMI kablerne findes lige fra de billige standardmodeller og op til de mere bekostelige High End modeller.

Det betyder, uanset hvilket HDMI kabel, du er på udkig efter, så finder du det i vores store udvalg af HDMI kabler og HDMI udstyr. På den måde, kan du hos, altid være sikker på at finde det bedste HDMI kabel til dit behov - og så endda til markedets bedste priser. Vi har nemlig udover vores billige og hurtige fragt prisgaranti på hele udvalget.

Er du stadig i tvivl om, hvilket HDMI kabel, der er det rette for dig? Tøv ikke med at ringe eller skrive til os. Så hjælper vi dig på vej.