Mobiltelefon opladning

Hvad koster det at oplade mobiltelefonen?

I dette indlæg vil vi forsøge at besvare, hvad det egentlig koster at oplade mobiltelefonen. Dog skal du vide, at der ikke er ét gyldent svar. Der er nemlig mange variabler, når det kommer til prisen på opladningen af mobiltelefonen. Hvilken telefon har du? Er det en ældre model, eller er det en nyere smartphone? Hvilken oplader har du? Omkostningerne ved at oplade mobiltelefonen kan afhænge af alle disse faktorer. Heldigvis kan du være rolig ved det faktum, at det generelt er ret billigt at oplade telefonen – specielt de nyere smartphones.

For eksempelvis iPhones gælder det, at en hurtig oplader bruger flere kWh (kilowatt i timen). Med en oplader, der har større ladekapacitet i form af et højt antal watt, vil det koste dig mere at oplade mobiltelefonen. Men hvor meget mere? Tag en iPhone med et quick charge-kompatibelt batteri, der har en kapacitet på cirka 3000 mAh. Den årlige pris med en oplader på 20W vil være omkring 50 kr. Udregningen er lavet med en kWh-pris på cirka 3 kr. I modsætning hertil vil en iPhone uden quick charge med en batterikapacitet på cirka 3000 koste omtrent 12 kr. årligt.

Ud fra regnestykkerne kan man konkludere, at hurtigere opladning er lig med højere pris på strømforbruget. Men den årlige omkostning på en opladning af en iPhone er trods alt til at overskue rent økonomisk – uanset om du bruger quick charge eller ej. Faktisk er der meget få, hvis nogen overhovedet, af dine elektroniske enheder i hjemmet, der koster mindre i strømforbrug end en smartphone.

Hvordan udregnes prisen på at oplade telefonen?

Hvordan regner man så ud, hvad det koster at oplade mobiltelefonen? Det er en udregning, du selv kan udføre, selvom den er lidt teknisk. Først skal du kende din mobiltelefons batteris kapacitet, som måles i mAh (milliampere i timen) og spændingen. Som oftest kan disse tal slås op på nettet. For eksempel kan vi tage et 3000 mAh batteri med 4 volt i spænding. Så skal det udregnes, hvor mange watt-timers energi, batteriet kan indeholde. Milliampere i timen skal omregnes til watt-timer ved at gange batterikapaciteten med spændingen og dividere med 1000:

(3000 x 4) / 1000 = 12 Wh

Med disse tal kommer vi frem til en watt-timer energikapacitet på 12. På den måde har vi fået kilowatttallet, der skal sammenholdes med kilowatt i timen-prisen. Det næste skridt er altså at konvertere de 12 Wh til kWh. Dividér watt-timer energikapaciteten med 1000:

12 Wh / 1000 = 0.012 kWh

Kapaciteten på denne smartphone er 0.012 kWh, og vi er ét skridt nærmere at finde ud af, hvad det koster at oplade mobiltelefonen. Vi mangler blot at sammenholde kWh-kapaciteten med kWh-prisen. Lad os antage, at prisen for en kWh er 3 kr. Du kan finde prisen for kWh på din seneste elregning.

0.012 (batterikapaciteten i kWh) * 3 (kWh-prisen) = 0.036 kr.

Således ender vi med, at en opladning af mobiltelefonen koster 0,036 kr. (dog fra fuldt afladet til fuldt opladet, hvilket sjældent er tilfældet og ikke anbefales). Ganger vi det med 365, finder vi ud af, at opladningen af mobiltelefonen bliver 13.14 kr. årligt – ud fra antagelsen, at den oplades fra 0-100 % en gang dagligt.

Eksempler på sammensætninger af opladere og smartphones

Lad os antage, at du har en iPhone 11 Pro, som ligger omkring en mAh på 3000 og 4 volt i spænding, og du gerne vil vide, hvad det koster at oplade mobiltelefonen. Med en 5W iPhone 11 Pro oplader vil prisen for opladningen af mobiltelefonen se nogenlunde ud som ovenstående. Det vil sige, at du ender med en årlig udgift på omkring 13 kr. Har du derimod en iPhone 14 på cirka 3300 mAh og 4 volt spænding og en tilhørende quick charge iPhone 14 lader på 20W, vil opladningen af mobiltelefonen årligt løbe op i cirka 54 kr.

Der er nogle penge at spare med en langsommere oplader til mobiltelefonen, hvis det er dét, du foretrækker. Men hvis du gerne vil have hurtig opladning, kan du få det med en quick charge-oplader. Omkostningerne ligger i udgangspunktet giver på cirka fire gange så meget. Fire gange kan lyde af meget, men som det fremgår af tallene ovenfor, koster det bare ikke meget at oplade mobiltelefoner i dag.

Bør du skifte din oplader til mobiltelefonen?

Spørgsmålet er så, om du skal have udskiftet opladeren til din mobiltelefon. Hvis din smartphone understøtter quick charge, kan det være rart med en oplader på cirka 20W frem for 5W. Forskellen på opladningshastigheden er nemlig til at mærke, hvor et estimat er, at en 20W oplader er dobbelt så hurtig. Prisen på opladningen af mobiltelefonen med en hurtigere oplader er til at overkomme. I hvert fald hvis det anskues relativt til andre årlige udgifter. Mobiltelefonernes batterier bliver større og større, hvorfor hurtigere og mere kraftfulde opladere er den naturlige udvikling, så på et tidspunkt kan det måske blive nødvendigt for dig.

Hvis du ikke har en original oplader til din mobiltelefon, kan du også vælge at finde dig sådan en. På den måde ved du, at du har en oplader, som er kompatibel, hvad angår strømtilførsel til batteriet. Kig eventuelt efter en original iPhone oplader, hvis du har en iPhone.

Hurtige råd i forbindelse med at oplade mobiltelefonen

Afslutningsvis vil vi give dig nogle hurtige råd i forbindelse med opladningen af telefonen. Vi anbefaler ikke, at du oplader din mobiltelefon fra 0-100 %. Tallet er bare brugt i udregninger for at gøre det mere simpelt. Oplad den derimod, når den rammer cirka 40 %. For batteriets skyld bør du heller ikke efterlade den heller i opladeren, når den er fuldt opladet.

Hvis din mobiltelefon løber usædvanligt hurtigt tør for strøm, kan batteriet være udkørt, softwareindstillingerne kan være skæve eller der kan være en produktionsfejl. Det er tidsinvesteringen værd at finde ud af, hvor problemet ligger. Afhængigt af, hvilken mobiltelefon du har, er der forskellige måder at undersøge dit batteri i indstillingerne. På en iPhone kan du i batteriindstillingerne sammenligne maksimumskapaciteten med batterikapaciteten fra ny, så du får en idé om batteriets tilstand.

Med vores gode råd og en idé om, hvad det koster at oplade mobiltelefonen, er der bare tilbage at finde ud af, om du skal have en ny oplader til din mobiltelefon. Det er ikke kun opladere til iPhones, vi har her i vores udvalg her hos Av-Cables.dk. Vi har også samlet opladere i vores Samsung mobil tilbehør og Huawei mobil tilbehør. Så uanset hvilken mobiltelefonen, du skal bruge en oplader til, finder du den i vores sortiment. Sig til, hvis du mangler hjælp til at finde en oplader, der passer til din smartphone.