Indeklimaets temperatur

Den optimale indendørs temperatur ligger i området 20-26 grader. Hvilken temperatur på skalaen foretrækkes afhænger af, hvem man spørger og hvornår på året, vi er. Nogle foretrækker en koldere temperatur, mens andre gerne vil have god varme. Derudover har folk generelt varmere tøj på i de kolde måneder ift. det løse sommertøj i de varme måneder, hvilket giver anledning til koldere indendørs temperaturer om vinteren sammenlignet med sommeren.

Temperaturen påvirker humøret

Ideel temperatur er vigtig for din komfort. Er indendørstemperaturen under de 20 grader, vil de fleste opleve at fryse, hvilket kan påvirke humøret negativt. Er den indendørs temperatur derimod over 26 grader, vil mange føle ubehag og en følelse af at overophede, hvilket kan opleves stressende.

Indeklimaet afhænger af temperaturen

Det er vigtigt, at temperaturen ikke er for lav i nogen af dine rum. Derudover er det vigtigt, at temperaturforskellen ikke er alt for stor imellem rummene. Dette skyldes, at der i kolde rum er en større tendens til at dannes skimmel. Den kolde luft kan have en højere luftfugtighed, som giver optimale omstændigheder for skimmelsvamp. Derudover vil den kolde luft afgive vanddug på rummets overflader, hvis den opvarmes fra f.eks. nærliggende rum.

Generelt bør du undgå uopvarmede rum under 17 grader eller rum med over 5 graders forskel i temperaturen.

Hvordan kan du opnå den korrekte temperatur?

Et termometer er et essentielt redskab for at overvåge temperaturerne i dine rum. Disse findes både i form af det analoge termometer, som let kan placeres eller monteres. Derudover fås digitale termometre, som præcist kan aflæse rumtemperaturen. En ekstra fordel ved de digitale termometre er, at de ofte også er udstyret med andre målefunktioner og funktioner, såsom måling af luftfugtigheden.

Skal temperaturen justeres, foregår det for de flestes vedkommende via radiatorens termostat. Her er det i dag mulig at installere Smart Termostater, hvorpå du kan indstille tidsplaner for rumtemperaturen. På denne måde kan du automatisk sænke temperaturen om natten, eller når du er ude af huset, så der spares penge på varmeregningen.

Er der for koldt? Har du et rum uden en radiator eller en opvarmningsenhed, der ikke kan følge med, så kan en el radiator eller en varmeblæser være løsningen på problemet. Disse er meget lette at tilslutte og ofte relativt billige.

Er der for varmt? Hvis rummene er for varme, selvom radiatoren er slukket, så er en hurtig og effektiv løsning at investere i ventilation eller klimaanlæg. Ventilatorer kommer i alle størrelser og mobile airconditionanlæg er meget lette at installere.

Indeklimaets Luftfugtighed

Ideel indendørs luftfugtighed er vigtig både for din komfort, men også for dit helbred. Den generelle anbefaling er, at fugtigheden skal ligge omkring 30% til 60% relativ luftfugtighed (RH).

Hvorfor er luftfugtigheden vigtig?

Er luftfugtigheden enten for lav eller for høj, kan det give dig problemer med indeklimaet, som i sidste ende kan have helbredsmæssige konsekvenser.

For lav luftfugtighed kan resultere i:

  • Tør hud, øjne, næse og hals
  • Virus spredes lettere i tørre betingelser
  • Forværring af symptomer på allergi, forkølelse og influenza
  • Fornemmelse af at føles kold

I den anden ende af skalaen kan for høj luftfugtighed resultere i:

  • Skimmelsvamp-, og bakterievækst på overflader
  • Støvmider
  • Forværring af astma og allergisymptomer
  • Forrådnelse af husmaterialer
  • Fornemmelse af at føles klam eller fugtig

Hvad kan du gøre for at sikre ideel luftfugtighed?

Der er heldigvis en række ting, du kan gøre for at undgå generne ved for lav eller for høj luftfugtighed. Det første skridt er at overvåge luftfugtigheden med en luftfugtighedsmåler (hygrometer).

Hvis luftfugtigheden er under 30%, kan det skyldes, at det trækker fra et sted i dit hus. Den udendørs luft har ofte en lavere luftfugtighed end den indendørs, og derfor vil luftfugtigheden falde, hvis det trækker. Sørg for, at døre og vinduer lukker tæt til. Derudover er en luftbefugter en nem måde at undgå for lav luftfugtighed.

Er luftfugtigheden over 60%, kan det skyldes, at der ikke luftes tilstrækkeligt ud. Sørg for at lufte ud flere gange om dagen. Er dette ikke tilstrækkeligt, kan en affugter være en løsning på problemet. I rum, hvor der tørres tøj, vil der ofte i perioder forekomme høj luftfugtighed. Her kan et elektrisk tørrestativ eller en skotørrer være en løsning.

Indeklimaets luftkvalitet

Luften er fyldt med partikler, der er for små til at vi kan se dem. Selvom dit hjem ser rent og nydeligt ud, kan luften sagtens stadig være fyldt med små partikler fra pollen og støvmider. Disse små støvpartikler kan være en af de primære syndere til at provokere eventuelle allergier.

Et af de bedste værn imod dårlig luftkvalitet er udluftning flere gange om dagen. Den bedste måde at lufte ud på er ved gennemtræk, hvorved du hurtigt får udbyttet det meste af luften i rummet. Det er dog ikke altid muligt at lufte tilstrækkeligt ud i alle rum og er det koldt udenfor, vil mange gerne undgå at miste varmen indenfor. I så fald kan en luftrenser være en glimrende metode til at sikre den gode luftkvalitet indendørs.

Er du generet af støvallergi eller vil gerne forebygge denne? Så hjælper en luftrenser med at rense luften. Disse fungerer enkelt ved at suge luften igennem et meget finmasket filter, som fjerner mikrometer små partikler fra luften. Visse luftrensere er også udstyret med et aktivt kulfilter, som fjerner ildelugtende flygtige organiske molekyler (formaldehyd, ammoniak og benzen) samt det giftige kulilte molekyle.

Detektor alarmer til indeklimaet

En let og billig måde at monitorere indeklimaet er ved at installere detektor alarmer. Disse fås i forskellige typer, som måler forskellige typer af skadelige stoffer.

En radonmåler måler koncentrationen af den radioaktive ædelgas radon. Radon findes naturligt, men kan sive ind i huse, hvor den duftløse og smagløse gas øger chancen for lungekræft.

En kulilte detektor alarm kan måle koncentrationerne af det giftige stof, kulilte. Kulilteudslip kommer oftest fra brændstofdrevet opvarmning som f.eks. brændeovn, gasinstallationer og oliefyr, hvor en ufuldstændig forbrænding kan forekomme.

En luftkvalitetsmåler måler en række luftkvalitetsparametre i hjemmet. Eksempler er temperatur, luftfugtighed samt koncentrationen af forskellige skadelige partikler (VOC, formaldehyd og små partikler) i luften.

Har du spørgsmål, der omhandler dit indeklima og hvilke løsninger, som vi kan tilbyde for at forbedre denne? Så kontakt os her, hvor vores kundeservice sidder klar til at hjælpe dig.