IP-certificering

Hvad er IP-certificering?

IP står for “Ingress Protection”, som betyder indtrængningsbeskyttelse. IP er en beskyttelses klassificering, som angiver et produkts tætheds og forseglings grad i forhold til faste genstande og væskemængder. IP klassificeringen er en international standard.

For at teste forskellige produkters modstandsdygtighed testes de med en standardiseret test. På denne måde er det sikret, at alle produkter uanset mærke lever op til den samme grad af beskyttelse.

IP-certificering er rigtigt vigtig i forhold til mange forskellige produkter, da det er umuligt at undgå kontakt med støv og væske.

Produkter, der ofte har en IP-certificering:

Hvad bruger man IP-certificering til?

Nogle produkter er IP-certificeret. Dette viser, hvor meget støv og væske produktet kan holde til. Når et produkt er IP-certificeret, kan du ved hjælp af IP koderne læse dig frem til produktets støv- og vandafvisende grad.

I en IP kode vil “IP” altid være efterfulgt af to tal, hvoraf det første tal angiver, hvor små genstande enheden er beskyttet mod, og det andet tal angiver hvor meget væske, enheden er beskyttet mod.

Den bedste IP kode er IP68. Den indeholder de højeste tal fra begge kategorier. Der er ikke særligt mange produkter, der har denne IP kode.

For at forstå, hvor meget støv og væske et produkt kan holde til, er det vigtigt at vide, hvad disse tal står for. Derfor har vi lavet to tabeller nedenunder, som fortæller, hvad det første ciffer betyder og hvad det andet ciffer betyder.

IPX: Hvis et af tallene i IP koden er erstattet med et X, betyder det at det givne objekt, ikke er testet. Der kunne f.eks. stå IPX5. I dette tilfælde er produktet ikke testet for dets modstandsdygtighed over for små genstande, dvs. støvpartikler.

IPK: Hvis IP koden i et produkt slutter med et K, betyder der, at produktet kan tåle højtryks vandstråle ved høj temperatur.

I nogle tilfælde er en speciel IP-kode påkrævet. Hvis du f.eks. anskaffer dig en udendørslampe, så skal den have en bestemt IP-kode, som har en vis grad af vandafvisning. Det samme gælder telefoner. De skal have en vis grad af støv afvisning, da de har en tendens til at samle rigtig meget støv.

IP-certificering kan give et godt og bredt overblik over, hvilket produkt du køber, i og med at alle produkter er testet via den samme standardtest. På den måde skal du kun forholde dig til to simple tal, frem for en lang detaljeret beskrivelse.

Hvis du ikke fik svar på dit spørgsmål i blogindlægget, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice.