Spred hygge med julelyskæder

Spred hygge med julelyskæder uden dårlig samvittighed over strømforbruget

Vi befinder os i en tid, hvor langt de fleste af os er bevidste om vores strømforbrug som aldrig før. Vi slukker for lyset, skruer ned for varmen og vasker tøj på skæve tidspunkter. Der er heldigvis lys forude - vi har nemlig set lidt nærmere på forskellige typer af julelyskæder og på deres egentlige forbrug. Læs med og få vished om, at der nok skal blive råd til lidt julelys af den rigtige slags.

Så meget koster det at have LED julelyskæder tændt - de simple tal

Det virker måske som frås at investere i julelyskæder i en tid, hvor meget er usikkert, og hvor elpriserne stiger med raketfart. Julelys er jo noget af det, som vi sagtens kan undvære, tænker du måske. Vi er dykket lidt ned i de reelle priser på at have tændte LED lyskilder - helt specifikt julelyskæder med LED lys. Inden vi går i dybden, kommer et eksempel med en kWh-pris på 4 kr. Du har købt en julelyskæde med 600 LED-dioder med en længde på omkring 60 meter. På et døgn vil det koste dig 0,26 kr. at have lyskæden tændt, og har du den tændt hele december måned, skal du betale 7,78 kr.! Det er med andre ord ikke dine julelyskæder, som vælter dit budget. Nu har vi svesken på disken, og nu kan vi passende dykke lidt ned i, hvorfor LED-lyskilder er så billige, og hvordan dit strømforbrug er tænkt ind i opbygningen af lyskæderne.

Lidt om LED - hvorfor er der så mange penge at spare?

Mange af os ved, at der er penge at spare ved at bruge LED-lyskilder, men de færreste af os ved måske hvorfor. Vi tager den lige fra bunden, helt kort. LED er en forkortelse for Light Emitting Diode - altså dioder, som udsender lys. I modsætning til den gængse glødepære har dioden ikke en metaltråd, som kan brænde sammen. Dermed er holdbarheden i en LED-pære væsentlig længere. Samtidig udsender en diode ikke i nærheden af den mængde varme, som en glødepære gør. Det gør den endnu mere energieffektiv. Summa summarum er, at en LED-pære bruger langt mindre energi end andre pærer (helt op til 78 % mindre), så du sparer både penge på selve strømforbruget og på indkøb af nye pærer - en LED-pære holder nemlig op til 15 gange længere! Vi skal igen lige have lidt tal på bordet. Man siger, at du for hver pære, du skifter til en LED-pære, sparer 150 kr. pr. år. Det er altså meget lette penge at spare.

Julelyskæder med timer

Nu har vi slået fast, at det dårligt er dit forbrug af hyggelige julelyskæder, som vælter dit budget. Når det så er sagt, gør det ikke noget, at lyskæderne er lavet på en måde, som i høj grad hjælper os til at spare på strømmen uden at gå på kompromis med hyggen. Eksempelvis kan du få lyskæder med timerfunktion, som er indstillet til kun at være tændt 9 timer i døgnet, og det fratager altså dig for at skulle huske at slukke dem om natten for eksempel.

Det mere detaljerede regnestykke for brug af julelyskæder

Vi tager lige et sidste og lidt mere detaljeret dyk ned i de eksakte priser for at have julelyskæder i forskellige længder tændt. Har du en stor have, og investerer du i en julelyskæde med timerfunktion på hele 96 meter og med 960 dioder, kan du have den tændt i et døgn for 0,30 kr. med en kWh-pris på 4 kr. Vil du have gavn af hyggen og have den tændt i en hel måned, er det således ca. 9 kr. Investerer du i stedet i en LED klyngelyskæde på 2,35 meter og med 384 dioder, koster det dig 0,13 kr. at have den tændt i et døgn og 3,89 kr. for en måned. Dette regnestykke er blot for at vise, at du som udgangspunkt kan regne med, at de kortere julelyskæder er billigere at have tændt end de lange, men at det i bund og grund kommer an på, hvor mange dioder der er. Udgifterne for de længste julelyskæder med knap 1000 dioder er dog absolut ikke overvældende.

Find de rigtige lyskæder og hold udgifterne nede

Som det nok fremgår nu, kan du ved at vælge de rette julelyskæder sagtens have tændt for hyggen i hele december uden at blive ruineret. Her hos Av-Cables.dk finder du et stort udvalg af forskellige typer af LED julelyskæder i forskellige længder, med forskellige antal dioder og med timerfunktion, som ikke koster dig ret meget - hverken at købe eller have tændt.