Lydkabler

I denne guide beskrives forskellige typer af de mest populære lydkabler.

Er du i tvivl om kabel begreberne, kan du også bruge vores "Kabel guide" til at finde de korrekte kabler.


Optisk Digital kabel.
Et Optisk lyslederkabler kan bruges til sammenkobling af digitalt audioudstyr. Dette kan f.eks være digital lyd overførelse fra en DVD-Afspiller, HD-Afspiller eller Digital Parabol til surround reciever. Den optisk digital standard overfører lyden digitalt til en D/A-konverter. I D/A konverteren bliver det digitale signal konverteret til et analog signal, som så derefter bliver forstærket op. Et optisk digital kabel sender lyden via lysglimt. Fordelen ved denne form for digital overførsel består i, at signalet ikke bliver forstyrret af udefra kommende støj, og der ikke opstår stelsløjfer. Hvis du skal have lange kabeltræk, vil du opnå det bedste resultat med et optisk digital kabel.

SPDIF er en forkortelse af digitale lydoverførsler, som ofte bruges i forbindelse med både coax- og optiske kabler. Forkortelsen står for "Sony Philips Digital Interface". SPDIF står ikke for en bestemt type overførsel af digitale signaler, men blot at det er en digital forbindelse, der normalt bruges som digitale lydforbindelser i en computer.

Billede af et Optisk digital han og hun stik.


Se vores optiske digital kabler og optisk digital tilbehør her.


Coaxial digital kabel.
Et Coaxial Digital kabel kan f.eks bruges til tilslutning i mellem din DVD-Afspiller, HD-Afspiller eller Digital Parabol til surround reciever. Et Coaxial digital kabel sender signalet via elektriske impulser, fordelen ved denne form for digital overførsel består i en mere ren, naturlig og blød lyd. Standarden er dog mere følsom overfor udefrakommende støj, og giver derfor kun det bedste resultat ved kortere kabeltræk.

SPDIF er en forkortelse af digitale lydoverførsler, som ofte bruges i forbindelse med både coax- og optiske kabler. Forkortelsen står for "Sony Philips Digital Interface". SPDIF står ikke for en bestemt type overførsel af digitale signaler, men blot at det er en digital forbindelse, der normalt bruges som digitale lydforbindelser i en computer.

Billede af et Coaxial han og hun stik.


Se vores Coaxial Digital kabler og Coaxial Digital tilbehør her.


Phono stereo kabel.
Phono kablerne bruges til overførsel af analog lyd. Disse kabler bruges normalt mellem en CD, båndoptager, pladespiller til en forstærker. Mange Hi-Fi entusiaster, hælder stadig til brugen af phono kabler til overførelse af ren stereo lyd fra f.eks deres CD afspiller til deres forstærker. Både kvaliteten af stik og kabel spiller en stor rolle for lydkvaliteten. Af denne grund har vi et stort udvalg af stereokabler, lige fra de billige til de dyre kabler. Der er mange holdninger til hvordan gode stereokabler skal være, og lydoplevelsen ændres også i takt med lydkablets konstruktion - så alt i alt er det meget smag og behag.

Billede af et Phono stereo han og hun stik.

Se vores Phono stereo kabler og Phono tilbehør her.


Microjack 2.5 mm stereo kabel.
Microjack 2.5 mm er en ny standard som ofte bliver brugt til meget små enheder hvor det normale Minijack 3.5 mm stik er for stort. Microjack 2.5 mm stikket sidder f.eks. ofte på små mobiltelefoner.

Billede af et Microjack han og hun stik.


Se vores Microjack 2.5 mm stereo kabler og Microjack 2.5 tilbehør her.


Minijack 3.5 mm stereo kabel.
Minijack 3.5 mm kablerne bruges ofte til forbindelse mellem et PC lydkort eller en MP3 afspillere til en forstærkere eller lign. Udover Minijack 3.5 mm stikket, findes der 2 andre kabler i "Jack" famillien. Disse hedder Jack 6.3 mm og Microjack 2.5 mm. Disse standarder beskrives nedenfor. Minijack 3.5 mm bliver stortset altid bliver brugt til at overføre lyd til og fra alle typer MP3 afspillere, (Inkl. iPhones, iPods og iPads), hovedtelefoner, stationære og bærbare computere.

Billede af et Minijack han og hun stik.


Se vores Minijack stereo kabler Minijack tilbehør her.


Jack 6.3 mm stereo kabel.
Jack 6.3 mm er et lidt større stik end Minijack 3.5 mm. Jack 6.3 mm bruges oftes til at tilslutte musikinstrumenter som f.eks. guitare og keyboards til en forstærker.

Billede af et Jack stereo han og hun stik.


Se vores Jack 6.3 mm stereo kabler og Jack 6.3 mm tilbehør her


XLR kabel.
XLR standarden er et "on the road" kabel, som ofte bruges til scene opstillinger. Et XLR kabel kan f.eks. forbinde en mikrofon til en forstærker.

Billede af et XLR han og hun stik.


Se vores XLR kabler og XLR tilbehør her.


Digital lyd generelt.
Når du tilslutter din DVD afspiller til en digital reciever, vil det næsten være synd ikke at tilslutte komponenterne digitalt. På en DVD skive ligger lydsporet altid i digitalt form (5,1 digital). I din reciever bliver denne lyd behandlet digitalt via en såkaldt DSP (Digital Signal Processor). Hvis du bruger et analogt kabel, vil du først ødelægge de fine multi kanal spor, ved først at mixe dem ned til analogt signal, og bagefter skal DSP'en spilde yderligere kræfter på at digitalisere det allerede ødelagte signal igen. Derfor må vi logisk nok anbefale altid at bruge digital kabler til surround sound.

Analog lydkabler generelt.
Dit udstyr vil aldrig kunne tilbyde et bedre resultat end hvad kablerne tillader. Man kan i denne sammenhæng bruge udtrykket, at en kæde aldrig er stærkere end det svageste led. Dette er også gældende for dit udstyr. Hvis du bruger kablerne som producenterne har vedlagt i emballagen, vil du i de fleste tilfælde slet ikke få den glæde af dit udstyr som du fortjener. Kablerne som medfølger er som regel af den billigste og dårligste type. Vi vil derfor anbefale at lade disse kabler blive liggende i emballagen, og i stedet overveje hvilken type kabel dit udstyr fortjener.

Køber du et godt kabel i et anerkendt mærker, vil du kunne hente utrolig meget kvalitet både i lyd og billede. Forskellen kan være så stor, at hvis du tilslutter et godt kvalitetskabel til en billig DVD afspiller, så vil denne DVD afspiller kunne give et bedre billede, end en dyrere model med et standard kabel tilsluttet. Man ville i denne sammenhæng kunne opgradere sit udstyr med en synlig forbedring, for ganske små penge.

Hvor meget skal man ofre på kabler.
Det er klart at der skal være sammenhæng imellem hvad ens udstyr har kostet, og hvad man bruger på sine kabler. Det vil jo ikke være hensigtsmæssigt at bruge det samme beløb på kabler, som man har brugt på sit udstyr. En god tommelfingerregel er at man kan bruge omkring 15 - 20 % af sit udstyrs totale værdig på kabler. Her vil dit udstyrs kvalitet svare til kablernes, og at du vil få mest kvalitet for dine penge.