Netværkskabel

Netværkskabel kategorier.


Netværkskabler er inddelt i kate­gorier. Disse kate­gori­er fortæller hvilken båndbredde og hastighed netværkskablet kan transmittere.

Nedenstående liste viser hvilke båndbredder og hastigheder de forskellige kategorier tilbyder.

-------------------------

Cat 5e Netværkskabel

Båndbredde: 100 MHz

Hastighed: 1 Gbit/s - (1.000 Mbit/s)

Anbefales f.eks. til ADSL forbindelser, og små netværk i private hjem.

-------------------------

Cat 6 Netværkskabel

Båndbredde: 250 MHz

Hastighed: 10 Gbit/s - (10.000 Mbit/s) op til 55 meter, og 2 Gbit/s derover - (2.000 Mbit/s)

Anbefales f.eks. til fibenet, YouSee, Stofa, Waoo, TV-bokse, og større netværk i private hjem.

-------------------------

Cat 6a Netværkskabel

Båndbredde: 500 MHz

Hastighed: 10 Gbit/s - (10.000 Mbit/s)

Anbefales f.eks. til fibernet, YouSee, Stofa, Waoo, TV-bokse og store netværksløsninger til erhverv og privat.

-------------------------

Cat 7 Netværkskabel

Båndbredde: 600 MHz

Hastighed: 10 Gbit/s - (10.000 Mbit/s)

Anbefales f.eks. til fremtidssikring af netværk, fibernet, YouSee, Stofa, Waoo, TV-bokse og meget store netværksløsninger til erhverv og privat.

-------------------------

Cat 8 Netværkskabel

Båndbredde: 1600 og 2000 MHz

Hastighed: 40 Gbit/s - (40.000 Mbit/s)

Anbefales f.eks. til fremtidssikring af netværk, fibernet, YouSee, Stofa, Waoo, TV-bokse og meget store netværksløsninger til erhverv og privat.

-------------------------


Netværkskabel kompatibilitet.

Nye netværkskabel kategorier er bagud kompatibel med ældre standarder. Det vil sige at et Cat 8 netværkskabel også kan køre med samme båndbredde og hastighed som f.eks. et Cat 5e netværkskabel. Derimod kan et Cat 5e netværkskabel naturligvis ikke køre med en højere båndbredde eller hastighed, end hvad kategorien tilbyder.

Stikkene på et netværkskabel har uanset kategori altid samme størrelse (RJ45), du vil derfor altid kunne bruge et netværkskabel uanset kategorier i dine enheder, blot enheden har et netværksstik.


Netværkskabel anvendelse.

Et netværkskabel kan anvendes i mange sammenhænge, det kan f.eks. anvendes til at forbinde en PC med en hub, switch, modem eller en router. Du kan også bruge et netværkskabel til at forbinde en Playstation 3 eller en You See tv boks til internettet.


Netværkskabel afskærmnings typer.

Et netværkskabel kan være afskærmet, dobbelt afskærmet eller ikke afskærmet. Om et nerværkskabel er afskærmet eller ej, fortælles ud fra hvilken afmærkning der kommer efter kategori betegnelsen.

Hvis et Netværkskabel f.eks ikke er afskærmet bliver det kaldt et U/UTP netværkskabel. Nedenstående opstilling beskriver hvad de forskellige afmærkninger står for.

Illustration af et U/UTP netværkskabel.


U/UTP

U/UTP: Ikke afskærmet. U/UTP Netværkskablet bruger man normalt i private opsætninger hvor der ikke er behov for ekstra afskærmning.

Illustration af et U/FTP netværkskabel.

U/FTP er et skærmet kabel (Parvis folie). Beskytter mod højfrekvente forstyrrelser. U/FTP kablet anbefales hvis netværkskablet trækkes tæt sammen med andre kabler, som kan forstyre signalet, f.eks i et flexrør eller lign.

Illustration af et F/UTP netværkskabel.


F/UTP: Skærmet kabel (Fælles folie). Beskytter mod højfrekvente forstyrrelser. F/UTP kablet anbefales hvis netværkskablet trækkes tæt sammen med andre kabler, som kan forstyre signalet, f.eks i et flexrør eller lign. F/UTP findes også i en variation kaldet U/FTP. U/FTP er også et skærmet kabel, U/FTP køre dog med en parvis afskærmning (Parvis folie) hvor F/UTP køre med en fælles skærm.

Illustration af et SF/UTP netværkskabel.


SF/UTP: Dobbeltskærmet kabel (folie og fletskærm) Beskytter mod både høj og lavfrekvente forstyrrelser, og giver høj mekanisk holdbarhed mod for eksempel vibrationer. SF/UTP Netværkskablet anbefales til professionel brug, eller hvis netværkskablet trækkes tæt sammen med andre kabler, som kan forstyre signalet, f.eks i et flexrør eller lign.

Illustration af et S/FTP netværkskabel.

S/FTP: Dobbeltskærmet kabel (fletskærm), parvis skærmet kabel (Folie). Beskytter mod både høj og lavfrekvente forstyrrelser, og giver høj mekanisk holdbarhed mod for eksempel vibrationer. S/FTP Netværkskablet anbefales til professionel brug, eller hvis netværkskablet trækkes tæt sammen med andre kabler, som kan forstyre signalet, f.eks i et flexrør eller lign.


Krydset netværkskabel.

Du kan bruge et krydset netværkskabel hvis der kun er to PC´er i et netværk. Du kan dermed spare hubs og switches, og blot anvende et krydset netværkskabel som tilslutning. Det krydsede kabel går direkte fra netkortet i den ene maskine til netkortet i den anden maskine. Til gengæld kan et krydset netværkskabel ikke anvendes til at forbinde en PC med en hub eller switch.


Løs netværkskabel uden stik, blød eller solid ?

Når man køber løs nestværkskabel uden stik, løber man ind i betegnelserne: Blød og solid netværkskabel.

Illustration af et solidt og et blødt netværkskabel.


Det bløde netværkskabel kan kun bruges som et normalt netværkskabel med RJ45 netværksstik som afslutning.

Det solide netværkskabel kan både bruges til væg installationer med netværks vægdåser som afslutning, og som et normalt netværkskabel med RJ45 netværksstik som afslutning.


CCA eller CU kobber ?

Netvækskabler kan være opbygget med inderlerede i kobber versioner kaldet CCA eller CU kopper. CCA kobber er den billigste udgave hvor inderlederne er opbygget af kobberbeklædt aluminium. CU kobber er den dyreste udgave hvor inderlederne er opbygget af ren kobber. CU kobber leder signalet bedst, og giver derfor også den bedste forbindelse. Derudover er CU kobber mere holdbart, og kan tåle flere bøjninger, knæk og træk i selve kablet uden at der kommer brud på forbindelsen. CCA kobber er dog noget billigere, så hvis prisen er vigtig, og der er tale om mindre netværk i private hjem, med kabeltræk under 50 meter, så vil netværkskabler med CCA inderledere, ofte kunne klare opgaven tilfredsstillende.


Netværkskabel har flere betegnelser.

Netværkskabler kan også gå under betegnelsen patchkabel, ethernetkabel, PDS kabel og internet kabel, der er ingen forskel på disse kabler andet end navnet.


Billede af et Netværks han og hun stik.

Er du i tvivl om kabel begreberne, kan du også bruge vores "Kabel wizard" til at finde de korrekte kabler.