Ny energimærkning

Pr. 1. september 2021 træder den nye energimærkning på lyskilder i kraft. Det betyder ændringer i energiskalaen. Den nuværende energiskala går fra A+++ til D, men fremover vil skalaen hedde A-G, hvor A er bedst. På al emballage vil der desuden blive tilføjet en QR-kode. Koden linker direkte til EUs database EPREL, hvor du kan få vist datablad og øvrige informationer på de enkelte produkter. Her kan du bl.a. beregne, hvad den samlede pris for produktet vil være i løbet af hele dets levetid.

Hvorfor ny energimærkning?

Det nye klassificeringssystem er lavet for at skabe større gennemsigtighed af energiskalaen, da de fleste produkter i dag ligger øverst i skalaen (A+, A++ og A+++). Siden indførelsen af A+ mv. er der kommet mere energivenlige produkter på markedet, og derfor får eksisterende produkter nu energimærke B og herunder. Energimærke A vil være reserveret til nye, mere energivenlige produkter. Den nye skala gør det nemmere for forbrugerne at sammenligne energiforbruget på de enkelte produkter. I sidste ende handler det om, at vi som forbrugere får mulighed for at vælge produkter, der sparer på både energi og el-regning.

Hvad sker der med den gamle energimærkning?

I den kommende tid kan du stadig støde på produkter med den gamle energimærkning i butikkerne. Forhandlere har nemlig 18 måneder til at sælge ud af produkter med energimærkning A+++ til D. Herefter vil kun produkter med energimærkning A-G være at finde i butikkerne. For de lyskilder du i forvejen ejer, sker der ingenting. Selvom klassificeringssystemet ændrer sig, vil det ikke lave om på energieffektiviteten af disse lyskilder. Ud over energiskalaen vil det beregnede energiforbrug på emballagen se anderledes ud. Det sker, fordi beregningen ikke længere laves på årligt forbrug, men på forbrug pr 1000 timer.

Har du spørgsmål?

Vil du vide mere om vores produkter inden for belysning, så kontakt gerne vores kundeservice.

Du kan læse mere om den ny energimærkning på Energistyrelsens hjemmeside.