PD oplader guide

Hvad er en USB PD oplader?

En USB PD oplader giver mulighed for hurtig opladning ("fast-charging") via et USB kabel, på tværs af mange forskellige elektroniske apparater (f.eks. smartphones, tablets, laptops). Ofte kommer disse apparater med hver deres oplader, der virker optimalt for dem selv, men bruger man en USB lader fra en typisk smartphone til at oplade en anden smartphone, en tablet eller en bærbar PC, vil opladningen i nogle tilfælde gå langsomt.

Her kommer en USB PD oplader ind i billedet. Den er nemlig i stand til matche den optimale opladehastighed hos det apparat, der tilsluttes. Derved kan man nøjes med at benytte en enkel USB PD oplader i stedet for at slæbe rundt på opladere for samtlige elektroniske apparater.

Hvordan virker PD teknologi?

PD (Power Delivery) er en USB teknologi i opladere, der er er i stand til automatisk at justere antallet af volt, der leveres. Afhængigt af hvor mange volt det elektroniske udstyr, der oplades, kan klare, kan denne matches med PD teknologien. Dette er væsentligt for elektronik med batterier, der skal oplades, da antallet af volt, sammen med strømstyrken (ampere), afgør, hvor hurtigt apparatet oplades.

De fleste typer af USB opladere oplader med 5V og omkring 0,5-3,0A, hvilket giver en effekt på 1,5 - 15W. Dette er ikke særligt meget og giver en langsom opladning i de efterhånden større og større batterier, som findes i vores elektronik. En PD oplader kan til sammenligning justere udgangen/outputtet af volt fra 5V, 9V, 12V og nogle gange op til 20V, hvilket giver en justérbar effekt på 0,5 - 100W.

Forskellige typer af elektronik er bygget til at oplades ved forskellige effekter, som PD teknologien kan matche. Nogle eksempler, som en enkelt USB PD oplader kan bruges på tværs af, er:

  • 0,5 til 15W - Høretelefoner og småt USB tilbehør
  • 17 til 27W - Smartphones, kameraer og droner
  • 27 til 45W - Tablets og små bærbare computere
  • 45 til 100W - Store bærbare computere samt skærme

Hvor hurtigt oplader en PD oplader?

Hastigheden af en fuld opladning varierer meget fra produkt til produkt, så det er svært at sætte et nøjagtigt tal på dette spørgsmål. Generelt tager en fuld opladning af en smartphone ca. 1 time med en USB PD oplader, som leverer 18W. Fuld opladning af en bærbar computer tager i omegnen af 2 timer, hvis der leveres 60W.

Virker USB PD opladere til alle typer af USB?

I dag understøttes PD teknologien primært USB-C. Derudover fås flere iPhone opladere som USB-C PD til Lightning, som gør Apple produkter kompatible med PD teknologien.

Er du interesseret i en USB PD oplader, som du kan bruge til at oplade alt din USB opladelige elektronik, skal du altså være opmærksom på, om de er udstyret med USB-C eller Apple's Lightning indgang.

En oplader til det hele sænker mængden af E-waste

Da PD teknologi gør det muligt at bruge én oplader på tværs alle sine USB opladede elektronik, slipper fabrikanterne for at give en ny oplader med til hvert eneste produkt. E-waste, affald af elektroniske apparater, er et stigende problem i verden, hvor materialerne til elektronikken er i større og større efterspørgsel. Dette understreges at den politiske vilje i EU til at kræve ét fælles opladerstik, USB-C, på tværs af alle elektroniske produkter. Fremtiden går altså imod en enkelt type opladerstik til disse, hvor USB PD teknologien er central i at optimere opladningshastigheden blandt dem.

Hold dig ikke tilbage med at kontakte os, hvis du stadig sidder inde med nogle spørgsmål vedr. PD teknologien. Vores dygtige kundeservice sidder klar til at vejlede dig her.