Podcast udstyr

Find det rette udstyr til at indspille din første podcast

Er du lige på trapperne til at starte din egen podcast og mangler blot udstyret? Så er her en guide til at finde frem til det rette podcast udstyr, så du kommer så gnidningsfrit som muligt i gang.

Hvilken type podcast skal du lave?

Den gode podcast placerer lytteren i rummet sammen med dig. For at opnå denne følelse er det vigtigt, at dit udstyr matcher kravene til din podcast. Overvej følgende, før du køber dit udstyr:

Hvor mange personer er med i podcasten og befinder de sig i det samme rum?

Hvis du er alene, kan du muligvis nøjes med en simpel USB mikrofon. Deltager flere personer i podcasten kan det være nødvendigt med flere studio mikrofoner tilkoblet via et XLR kabel til en lyd mixer.

Skal der forgå musikalske indslag?

Hvis din podcast skal indeholde musikalske indslag, skal du gøre dig klart hvilke typer af instrumenter samt hvor mange, der indgår. Akustiske instrumenter kan ofte indspilles med studiemikrofoner, mens elektriske instrumenter oftest kræver en forstærker med tilslutning igennem et jack kabel.

Sidder du ned eller bevæger du dig under podcasten?

Planlægger du podcasts ude i felten? Så er en håndholdt og mobil diktafon muligvis løsningen.

Hvordan er rummet, du optager i?

Rummet, som du optager din podcast i, har stor indflydelse på lyden. Har rummet bare vægge og et hårdt gulv (typisk et trægulv), vil lyden slynges tilbage fra disse. Dette giver en rungende lyd, som man typisk ikke er interesseret i. Her kan en kondensator mikrofon hjælpe, idét den primært optager lyden fra én retning. Alternativt kan rummets overflader, så vidt som muligt, dækkes med lydabsorberende materialer, som gulvtæpper, stof eller paneler med akustisk skum.

Hvad er dit budget?

Før du køber dit udstyr, bør du overveje, hvor seriøs du er med din podcast. Man kan i dag komme i gang meget billigt, ned til nogle få hundrede kroner. Lydkvaliteten går dog ofte hånd i hånd med prisen, så er du seriøs med projektet, kan det være det værd at investere i noget bedre udstyr.

Typer af mikrofoner

En USB-mikrofon er ofte den letteste indgangsvinkel til produktion af podcast. Disse fås ofte billigt og tilsluttes meget simpelt ved blot at tilslutte USB kablet til en computer.

Studio mikrofoner optager lyd i meget høj kvalitet. Ofte optager disse analogt, hvor lyden overføres via et XLR kabel og til en lyd mixer. Alternativt kan de tilsluttes en XLR til USB adapter, så de kan sættes direkte til computeren.

Et studio mikrofonsæt er en let måde at få en komplet løsning. Disse vil ofte indeholde alt, hvad du har brug for: Studio mikrofon, stativ, popfilter og de nødvendige kabler til at tilslutte computeren.

Diktafoner er små håndholdte mikrofoner, der er designet til at optage lyd i høj kvalitet ude i felten. Af denne grund er de perfekt egnet, hvis du ønsker at optage dele af eller hele din podcast i felten.

Udstyr til at lytte til dine optagelser

En vigtig del i produktionen af podcast er selv at lytte til optagelserne. Her er det ofte smag eller behag, om man foretrækker høretelefoner eller højtalere. Er man seriøs i redigeringen af sin podcast, vil man ofte have begge stående i sit studie.

Høretelefoner kommer i alle størrelser og prisklasser. Af denne grund er disse et fleksibelt valg, når man skal finde udstyr til at lytte til sin egen podcast. Sætter man pris på at kunne tage sit podcast udstyr med rundt, så har høretelefoner en klar fordel.

Når du optager podcasts, har høretelefoner også den anden klare fordel, at de skærmer for omkringværende lyd, imens at de afspiller. Dette gælder også den lyd, du selv sender ud i rummet, når du taler. Du kan altså lytte live til din stemme igennem høretelefonerne, præcist som lytterne vil høre den.

Højtalere er ofte en lidt dyrere investering end høretelefoner, men kan for nogle være det værd. De har den klare fordel, at man undgår at få ondt i ører og hoved efter mange timers lytten og redigering af sine podcast-optagelser. Derudover foretrækker mange den lydoplevelse, man får ud af højtalere, frem for høretelefoner.

Lydkabler til podcasts

Lyden, som du optager med din mikrofon, sendes til din computer via lydkabler (evt. efter at have været igennem en lydmixer). Af denne grund er kvaliteten af dine lydkabler meget vigtig for kvaliteten af dine optagelser. Man vil helst undgå at lydkablerne på nogen som helst måde forvrænger lyden eller tilføjer ekstra støj (såkaldt ?white noise?). Dette er specielt vigtigt, når man optager podcasts, da der ofte vil være pauser imellem sætningerne, hvor det er let som lytter at bide mærke i sådan støj. Har man budgettet til det, så kan guldbelagte lydkabler f.eks. sikre en meget høj signalkvalitet, der grundet gulds egenskaber som ædelmetal ikke svinder over tid.

Software til at optage podcasts

Hvilket program, også kaldet DAW (Digital Audio Workstation), man benytter til at optage podcasts afhænger ofte af følgende:

  • Har du Mac eller PC?
  • Skal det være helt simpelt eller ønsker du en masse funktioner?
  • Hvor meget er du villig til at betale?

For Mac brugere er de to mest benyttede programmer det gratis og meget intuitive GarageBand. For de lidt tungere drenge findes Logic Pro, et af de hyppigst benyttede programmer hos professionelle musik producere.

Hos PC-brugere findes det gratis Audacity, som er meget intuitivt og hurtigt at komme i gang med for første gangs brugere. Derudover er Adobe?s Audition et meget populært valg, som med tonsvis af funktioner, filtre og andre redigeringsfunktioner ofte benyttes i den professionelle musikindustri.

Sidder du stadig og er lidt i tvivl om podcast udstyr, så kan du altid ringe til vores kundeservice, som sidder klar til at vejlede dig. Du finder kontaktoplysninger her.