Soundbars

En soundbar er en aflang højtaler, der er specielt designet til at supplere et TV med en bedre lydkvalitet, end de fleste TV?er selv er i stand til at levere.

Det aflange design sikrer en akustik, som passer til fjernsynets dimensioner. Det aflange design gør det samtidig let at montere soundbaren lige under eller over TV?et, hvilket giver den klart bedste lyd.

Du bør overveje følgende punkter, som vi kigger nærmere på her, inden køb af en soundbar:

  • Størrelse og montering
  • Tilslutningsmuligheder
  • Mulighed for surround sound
  • Styring og kontrol
  • Ekstra features

Størrelse og montering

Passer soundbarens dimensioner med det sted, du har tænkt dig, at den skal stå? Her bør du overveje både højde, længde og bredde på soundbaren. En soundbar er lettest at placerer lige foran TV?et, men hvis soundbaren er for høj, kan den dække for noget af skærmen. Står dit TV på et TV-møbel, kan det være, at denne indeholder en plads til en soundbar, som dimensioner skal passe til.

Det er oftest at foretrække, dog ikke nødvendigt, at soundbarens bredde passer nogenlunde med bredden på dit TV, da dette giver den bedste lyd ift. TV.

Er der ikke plads nedenunder dit TV, så er det også let med et soundbar beslag at montere en soundbar på væggen ovenover.

Tilslutningsmuligheder

For det meste vil en soundbar indeholde flere typer af porte til at tilslutte TV og andre enheder. Det er vigtigt, at du tjekker, om soundbaren har de(n) type(r), som passer til dit TV og de andre enheder, som du ønsker at tilslutte til soundbaren.

Tilslutningsmulighederne kan deles op i kabeltilslutning og trådløs tilslutning:

Tilslutning via kabel

Der findes følgende tilslutningsmuligheder med kabel:

  • HDMI
  • Optisk digital audioindgang
  • Analog indgang (3,5 mm minijack)

Her er HDMI den foretrukne tilslutning via kabel. Dette skyldes at HDMI overfører signalet til soundbaren digitalt. Da moderne TV?er behandler lyden digitalt, vil signalet ikke skulle komprimeres over HDMI, og derved undgås tab af lydkvalitet. Derudover understøtter HDMI kabler 7.1 surround sound, som nemt kan tilsluttes med et enkelt kabel til soundbaren.

Et optisk digital audiokabel er det næstbedste valg. Disse er også i stand til at overføre lydsignalet digitalt, som giver en meget høj lydkvalitet. Optiske digitale audiokabler understøtter 5.1 surround sound.

Tilslutning via minijack kabel kan være en nem og bekvem måde at tilslutte en soundbar. Da tilslutningen er analog, giver den generelt en ringere lydkvalitet end HDMI og optisk digital audio kabel og understøtter kun 2.1 surround sound. Skal man hurtigt tilslutte sin smartphone, tablet eller bærbare PC til soundbaren, kan det i nogle situationer være den mest optimale løsning.

Trådløs tilslutning

Der skelnes imellem følgende trådløse muligheder til soundbar:

  • Bluetooth
  • Wi-Fi

Bluetooth gør det meget let og hurtigt at tilslutte eksterne enheder trådløst til soundbaren. De fleste smartphones, tablets og bærbare computere kommer med Bluetooth, som gør teknologien meget alsidig. Bluetooth kræver dog, at den eksterne enhed, som streamer til soundbaren, er indenfor en vis rækkevidde. Derudover komprimeres lydsignalet, når det sendes over Bluetooth, hvilket ofte giver en ringere lyd end de andre tilslutningsmuligheder.

Wi-Fi er generelt rigtig godt til at overføre lydsignaler. Benytter man Wi-Fi på sin soundbar, kan man altså forvente en rigtig god lyd. En anden fordel er, at Wi-Fi kun er afhængig af signal imellem router og soundbar. Det altså ikke nødvendigt at holde den eksterne afspille i nærheden af soundbaren, når der afspilles lyd.

Mulighed for surround sound

De fleste soundbars kan let indgå i et surround sound-setup. For at tilpasse systemet til resten af dine højtalere, bør du være opmærksom på, om soundbaren indeholder én eller flere højtalere og, om den inkluderer en subwoofer.

Du skal også være opmærksom på at vælge det rigtige kabel. Til 7.1 surround sound kræves et HDMI og til 5.1 surround, kan der benyttes enten et HDMI eller et optisk digitalt audiokabel.

Styring og kontrol

Styringen af soundbarens lydindstillinger er ofte én eller flere af tre muligheder.

  • Knapper på soundbaren
  • Medfølgende fjernbetjening
  • Fjernstyring via en app

Stort set alle soundbars er udstyret med knapper på soundbaren, som gør det muligt at tænde/slukke, skrue op/ned og nogle gange justere på andre lydindstillinger, såsom lydniveauet af de lave, mellem og høje frekvenser.

Derudover kommer de fleste soundbars også med en fjernbetjening, så man fra sofaen, let kan tænde/slukke eller justere lyden.

Visse typer af soundbars er gået over til fjernstyring via en app. Disse tilbyder ofte et væld af indstillinger, såsom justering af equalizer, til at finindstille bas-, mid- og diskantfrekvenserne. En stor fordel ved dette, ift. en fjernbetjening, er, at de fleste stort set altid har deres smartphone på sig. Herved undgår man den irriterende situation, hvor fjernbetjeningen til soundbaren bliver væk.

Ekstra features

Nogle soundbars kan være udstyret med ekstra features, som for nogle er et ”must-have”. Eksempler på disse teknologier er:

  • Understøttelse af Dolby Atmos (3D surround sound)
  • Indbygget Alexa (assisterende teknologi fra Amazon)
  • Mulighed for at køre på batteri
  • Hurtigindstillinger (til forskellige filmgenrer)

Vi håber, at du er blevet klogere på valg af en soundbar. Hvis du skulle sidde tilbage med ubesvarede spørgsmål, så sidder vores venlige kundeservice klar til at hjælpe dig. Du finder vores kontaktinformationer her.