Spar penge på elregningen!

Spar penge på elregningen! 9 håndgribelige tips med stor effekt

Det har aldrig været mere aktuelt at være opmærksom på sit el-forbrug end lige nu. Elpriserne stiger med raketfart, men heldigvis er der rent faktisk en del penge at spare ved at investere de rigtige steder. Derfor har vi samlet en række tips, som kan hjælpe dig med at bruge mindre el og dermed spare lidt ekstra.

Sådan kan du sænke dit strømforbrug i hjemmet

Selvom den nemmeste måde at bruge mindre strøm på, er ved at slukke for den, så er der en række hvidevarer og el-apparater, som er meget svære at undvære i hverdagen. Derfor bruger en gennemsnitsdansker også ca. 1.600 kWh om året, og en gennemsnitsfamilie med to børn og to voksne bruger typisk omkring 4.000-4.500 kWh. Ikke desto mindre så er det ifølge Energistyrelsen muligt at reducere sit energiforbrug med op til en tredjedel om året – og med de nuværende elpriser kan der dermed være en del penge at spare.

Én ting er de el-besparende tiltag. Det er også i høj grad vigtigt at investere i elektronik tilbehør med et lavere elforbrug. Vi gennemgår her nedenfor en række produkter, der falder inden for den sidstnævnte kategori, så du kan se, hvordan man med få midler potentielt kan spare mange penge.

Wi-Fi stikkontakter og stikdåser – sluk for elektronik i standby

Jo flere stikkontakter du har tændt, jo mere el bruger du. Mere simpelt kan det vist ikke siges. Faktisk bruges mellem 10-15 % af en husstands strømforbrug af elektronik i standbyfunktion. Derfor giver det også sig selv, at der er penge at spare, når du slukker for alt det, du ikke bruger, og her kommer Wi-Fi stikkontakterne ind i billedet. Du kan nemlig styre disse smarte Wi-Fi stikkontakter via en app, og dermed får du nemt og hurtigt et overblik over, hvad du har tændt, og hvad du kan slukke, fordi du i virkeligheden ikke bruger det. I samme boldgade skal Wi-Fi stikdåserne nævnes, og her er der i høj grad også penge at spare. Dem kan du ligeledes styre via appen, og du kan endda vælge, hvilke af de stik som sidder i stikdåsen, der skal være tændt. Dét er i sig selv smart, men vil du bevæge dig niveauet op? Så er det muligt at oprette automatiseringer, der tilpasser sig din families hverdag.

Energimålere - hvilke apparater bruger mest strøm til hverdag?

Før du kan effektivisere dit elforbrug, er du dog nødt til at være bevidst om, hvor der kan spares. Med en smart el-energimåler får du nemt og hurtigt overblik over, hvad lige præcis dine største forbrugsområder er, og på baggrund af den viden kan du sætte målrettet ind og finde ud af, hvor du kan spare penge. I de fleste tilfælde sættes energimåleren i stikkontakten, hvorefter elektroniske produkter kan tilsluttes gennem energimåleren. Dermed er den i stand til at måle strømforbruget på forskellige elektroniske produkter, så du kan finde de største energislugere – gamle støvsugere, elkedler og lignende bruger f.eks. typisk meget strøm.

LED-pærer – du kan bruge 4-5 gange mindre strøm på pærerne alene

Hvis du vælger LED-pærer frem for de traditionelle pærer, kan du også spare mange penge. LED-pæren har en enormt lang levetid (15.000-50.000 timer) og et lavt strømforbrug (helt ned til 3,5 Watt), og selvom selve udskiftningen af pærerne koster dig lidt penge, vil du hurtigt kunne tjene det ind igen. En almindelig pære på 100 Watt svarer eksempelvis til en LED-pære på kun 16 Watt, og det generelle strømforbrug for belysning kan dermed sænkes en hel del til hverdag, uden at du behøver at slukke for lyset.

Bevægelsessensorer – tænd kun lyset, når det er nødvendigt

Vi bliver i lys-universet, og vi ser lidt nærmere på bevægelsessensoren, som er endnu et sted, hvor der er penge at spare. Videncenter for Energibesparelser vurderer faktisk, at det er muligt at spare op til 2.800 timer med tændt lys – årligt – hvis man investerer i en bevægelsessensor. Vi forhandler et stort udvalg af forskellige modeller, som har forskellige funktioner, men fælles for dem alle er, at de kun tænder lyset, når der registreres bevægelse. Der findes både bevægelsessensorer til udendørs og indendørs brug, og du kan altså nedbringe dit forbrug rigtig meget på denne front.

El-timere – få fuld kontrol over, hvornår strømmen bruges

En anden billig måde at styre dit lys på er med en el-timer. Skal du eksempelvis på ferie, kan du indstille el-timeren til at tænde udvalgte lamper i et afgrænset tidsrum hver aften. Denne metode er rigtig god som indbrudsforebyggelse, da en eventuel indbrudstyv muligvis vil registrere aktiviteten og forhåbentligt holde sig væk. Dette er dog langt fra den eneste måde, hvorpå en el-timer kan hjælpe dig med at spare strøm. Det giver dig nemlig fuld kontrol over, hvornår de tilsluttede elektroniske apparater skal være tændt – og de kan bruges både indendørs og udendørs. På den måde kan du spare strømmen i de timer, hvor du alligevel ikke bruger elektronik, lamper eller udendørs lys, og derfor ikke får glæde af funktionerne.

Elspareskinner – en anden måde at spare penge på standby

Vi har været omkring det allerede, men der ér altså mange penge at spare ved at slukke de apparater, som du ikke bruger. Elspareskinnen er endnu ét af de produkter, som gør det meget nemt for dig at spare. Skinnen fungerer på mange måder som en almindelig forlængerledning, men det smarte er, at den lader dig slukke helt for dine el-apparater – TV, computer, højtalere, printer, spillekonsoller, radio m.m. Du slipper således for at have dem stående på standby, for selv her bruger de strøm. Det kan faktisk koste dig helt op til 1.000 kr. om året med de nye elpriser (august 2022) – særligt hvis du har ældre elektronik fra før 2012.

Wi-Fi radiatortermostater – spar også penge på varmeregningen

Det er ikke kun vores elforbrug, der er i fokus for tiden. Varmeforbruget er også ét af de helt store samtaleemner, og mange af os har nok indstillet os på lavere temperaturer i hjemmet end normalt. Når vi tænder for varmen, kan vi derfor lige så godt gøre det på den mest velovervejede måde, og her kommer Wi-Fi radiatortermostaten ind i billedet. Den smarte app-styrede termostat giver dig nemlig optimale muligheder for at varme dit hjem op med omtanke. Fra din telefon kan du skrue ned for varmen, når du ikke er hjemme, ligesom du kan regulere temperaturen i hjemmets forskellige rum. Termostaten er endda børnesikret, så du undgår, at små, nysgerrige børnehænder skruer op for varmen, uden at du ser det.

Trådløse indendørs termometre – hold styr på temperaturen

Med al denne snak om at vi skal spare, skrue ned for varmen og finde sweater og uldsokker frem, kan det for nogen være rart at følge med i, hvor varmt eller koldt vi egentlig har det. Et indendørs termometer kan naturligvis først og fremmest måle temperaturen i dit hjem eller på din arbejdsplads, og hvis solen en dag varmer godt til, og du kan se, at temperaturerne stiger, kan du skrue ned for varmen og måske spare lidt der – mange bække små.

Termiske varmekameraer – undgå unødigt el- og varmeforbrug

Med dette sidste produkt går vi lidt ud over de der små hverdagsvaner, som du kan spare penge ved at ændre på. Et termisk varmekamera er nemlig designet til dig, som gerne vil give dit hus den helt store opmærksomhedstur og potentielt opdage større fejl og energitab. Du kan eksempelvis investere i et termisk kamera, som du slutter til din smartphone, hvorefter du kan lede efter områder i dit hjem med manglende isolering, utætte rør, fugt, ineffektive VVS-systemer og generelle energitab. Når du først er blevet opmærksom på eventuelle problemer, er det nemlig nemmere at fikse dem.

Invester i en mindre elregning hos Av-Cables.dk

Nu har vi været igennem de forskellige produktkategorier, du finder her hos Av-Cables.dk, som giver dig mulighed for at spare penge i hverdagen og på elregningen. I mange tilfælde skal der ikke ret meget til, og er du indstillet på at ændre dine vaner og rutiner en smule, kan du skære en god bid af din næste elregning. De fleste af produkterne er nemlig designet til at hjælpe dig med at spare, uden at du skal lave helt om på din hverdag.