Vægbeslag guide

Vægbeslag

Sådan skal dit TV hænge

Inden du vælger at hænge dit TV op på væggen, så er der nogle ting, du bør overveje. Vi har her lavet en guide til dig med gode råd til vægmontering af dit TV.

Hvor stort er dit TV?

Størrelsen på dit TV har meget at sige i forhold til valg af vægbeslag. Et stort TV vejer mere, så du skal sikre dig, at dit vægbeslag kan bære TV'et. Ellers risikerer du at ødelægge både TV'et og din væg. Vælg gerne et vægbeslag, der kan bære mere end dit TV vejer. Derudover skal skruehullerne i dit TV passe til hullerne i vægbeslaget. Sørg derfor for, at VESA-målene på dit TV og vægbeslag er kompatible.

VESA

Hvad betyder VESA-mål?

VESA er kort fortalt en række standarder, der definerer afstanden mellem monteringshullerne bagpå skærmen samt typen af skrue, som skal benyttes til beslaget. Når du skal vælge vægbeslag, skal du først måle afstanden mellem hullerne på bagsiden af dit TV (i millimeter), så du er sikker på, det passer med hullerne i vægbeslaget.

Jo større TV du har, jo større afstand er der mellem skruehullerne. F.eks. passer VESA 100x100 til mindre skærme, og 400x400 og opefter passer til større skærme. I dag kan de større vægbeslag indstilles til flere VESA-mål, så du behøver ikke være helt præcis på millimeteren, hvis du har en stor skærm.

Læs mere om VESA standarden her.

Hvilket vægbeslag skal du vælge?

Overordnet set er der : fast og fleksibel. Det er helt op til dig og dine præferencer, hvilken type du skal vælge. Overordnet set er der : fast og fleksibel. Det er helt op til dig og dine præferencer, hvilken type du skal vælge.

Beslag

Faste vægbeslag sidder ind til væggen og er derfor ideel til mindre rum, hvor du sidder direkte over for dit TV. Vælger du denne type vægbeslag skal du tage forbehold for, hvor meget plads kablerne bag TV’et kræver.

Fleksible vægbeslag gør det muligt for dig at dreje og vippe dit TV. Funktionerne er praktiske i større rum, som f.eks. køkken alrum, hvor du kan dreje TV’et fra køkkenet til spiseafsnittet, eller i soveværelset, så du kan ligge ned og se din yndlingsserie. Jo flere led i vægbeslaget, jo mere fleksibilitet.

Hvis du vil vide mere om VESA og vægbeslag, så læs også vores Guide til vægbeslag.

Hvor højt skal mit TV hænge?

En god regel er at placere TV’et i en højde, som giver en behagelig nakkestilling. Du finder nemmest den rigtige højde ved at sætte dig til rette i sofaen (eller hvorfra du skal se fjernsyn) og derfra sørge for, at skærmens midtpunkt er i din øjenhøjde.

Derudover er det en smagssag, hvordan du vil hænge dit TV. Du skal selvfølgelig tage stilling til afstanden mellem dig og TV’et. Jo længere væk dit TV er, jo sværere bliver det at læse undertekster og se de små detaljer. Til gengæld kan det også være et problem at sidde for tæt på en stor skærm.

Hvad er den ideelle afstand til mit TV

For at opnå en optimal visningsafstand skal du måle den diagonale størrelse af din TV-skærm og gange den med 2,5 for FULL HD og 1,5 for Ultra HD. Dette fortæller dig den afstand i cm, der bør være mellem dig og dit TV. (Beregningsmodel: Vogels.com)

Afstand

Her viser vi dig et eksempel:

  1. Du har et 63” FULL HD fjernsyn
  2. 63” fjernsyn måler 160 cm i diagonal størrelse
  3. 160 x 2,5 = 400 cm
  4. Dit TV bør være i en afstand af 4 meter fra din sofa

Hvad skal jeg også være opmærksom på?

Når du har fået styr på vægt, VESA-mål, dit foretrukne vægbeslag og den rette højde, så skal du finde ud af, hvilken type væg du har. Er det beton eller gips? Der er afgørende forskel på, hvordan du skal håndtere monteringen af dit vægbeslag, ud fra hvilken vægtype du har. Undersøg derfor monteringsanbefalingerne på de forskellige vægtyper, inden du går i gang med at hænge vægbeslaget op.

Husk også at købe kabelbakker, så du kan gemme TV kablerne væk.

Har du spørgsmål? Så kontakt gerne vores kundeservice.