Ventilatorer

Vælg den bedste ventilator til indeklimaet

Hvert år sker det. Den lange hede sommer kommer over os, det bliver igen shorts- og T-shirt-vejr, du spiser mange is, drikker vand og åbner vinduer. Men det er stadig for varmt inden døre, især om natten, og der må mere effektive midler til. Her kan en ventilator, aircondition og luftkøler heldigvis være en afgørende hjælp.

Ventilatorer fås i mange typer, der varierer i størrelse, styrke og funktioner. Skal den stå på bordet eller gulvet? Styres med knapper eller mobil-app? Vi har mange modeller og giver dig her et overblik samt nogle anbefalinger.

Ventilator- og køletyper

Kølingssystemer til indeklimaet kommer i tre forskellige typer:

Den første er en ventilator. Denne ændrer ikke luftens temperatur, men cirkulerer luften i rummet. En konstant cirkulation af luft fjerner varmen fra huden og virker dermed afkølende på en meget behagelig vis. Du finder disse typer af ventilatorer under kategorierne bordventilator, gulvventilator og tårnventilator, som også beskrives længere nede i guiden.

Den anden type er airconditionanlæg. Udover at blæse kan disse også afkøle og affugte luften. Et airconditionanlæg gør det muligt, meget præcist at styre luftens temperatur og luftfugtighed.

Den tredje type er en luftkøler. En luftkøler fugter luften med vand samtidig med, at den køler den. Dette er med til at give en kølig og forfriskende fornemmelse.

Fælles for alle ventilatorerne er, at de giver bedre indeklima på varme sommerdage, og når du arbejder indendørs. Har man problemer med at sove på grund af et varmt indeklima om natten, så kan disse også være en løsning til et at hjælpe dig til ordentlig søvn.

Lille og støjsvag bordventilator

En bordventilator er en klassisk lille ventilator, der står på bordet og blæser. Den er praktisk, fordi den er nem at flytte på og gemme væk, når sommeren slutter. En bordventilator kommer i størrelser mellem 20-40 cm i diameter.

De fleste modeller fås med forskellige hastigheder, ofte 2-3 trin, der indstilles ved tryk på en knap. Ofte kommer de også med en oscillerende funktion, som langsomt drejer ventilatoren fra side til side. På denne måde spredes luften ud i flere retninger, så et større areal eller flere personer får gavn af brisen. Vil man slå den oscillerende funktion fra kan ventilatoren let låses til kun at blæse i én retning.

Mange modeller kan vippes lodret, så du får fuld kontrol over luftretningen. Dette gør dem ideelle til at have stående på skrivebordet og natbordet, hvor den friske brise i ansigtet holder dig afkølet.

Gulvventilator til kontor og hjem

En gulvventilator er større og har kraftigere motor end en bordventilator. Til gengæld fylder den ofte mindre end et airconditionanlæg.

Disse kommer i flere forskellige design. Nogle er monteret på en enkelt fod med en tung base. Andre er monteret på en trefod, som fylder lidt mere, men til gengæld er meget stabil. Derudover fås også modeller, som ikke er hævet fra gulvet, men som til gengæld er vinklet opad.

Det er muligt også at investere i en trådløs gulvventilator. Ofte inkluderer disse en fjernbetjening, så man på afstand kan, tænde, slukke eller indstille hastigheden af ventilatoren. Denne funktion er meget kærkommen på de varme dage, hvor man helst vil undgå at bevæge sig for meget rundt.

Nogle gulvventilatorer er samtidig trådløse/batteridrevne, så der ikke behøves at trækkes ledninger. Dette er især bekvemt i lokaler, hvor der ikke er adgang til en stikkontakt. Derudover er disse trådløse gulvventilatorer meget lette at flytte rundt på, uden at man skal til at bakse med ledninger.

Ligesom bordventilatoren har en gulvventilator oscillerende effekt, tre hastighedstrin, og kan vippes, så den peger op- eller nedad. Ofte kan en gulvventilator blæse gennem større rum end bord- og tårnventilatoren. Den er derfor især velegnet, når du kræver luft på længere afstand, fx i et kontorlandskab, stue, klasseværelse, butik eller kantine.

Støjsvag tårnventilator

En tårnventilator er en blæser i et kompakt, lodret design. Den udmærker sig på flere punkter. Den fylder arealmæssigt mindre end de andre, så den passer til små og store rum. Den blæser i højden frem for bredden. Propellerne er vandrette, så luften blæses ud gennem tårnet.

Tårnventilatorer fås i neutrale design, som let passer ind til de fleste indretninger. Modellerne findes i forskellige prisklasser, som kommer med forskellige effekter og funktioner. Har man ikke brug for andet end tænd, sluk og tre hastighedsfunktioner, kan man finde tårnventilatorer med disse til en meget overkommelig pris.

Skal man have det meste ud af sin tårnventilator, findes der også luksusmodeller. Disse kan f.eks. give mulighed for styring over smartphone app, hvorved du kan indstille en timer for ventilatoren. Skal de stå i soveværelset, findes der også modeller, som er designet til at være lydsvage, så de ikke generer nattesøvnen.

https://www.av-cables.dk/taarnventilator/sensotek-st-550-tower-fan-sort.html

https://www.av-cables.dk/airconditionanlaeg/nedis-wt9-mobilt-airconditionanlaeg-9000-btu.html

https://www.av-cables.dk/gulvventilator/tristar-gulvventilator-40-cm-sort.html

https://www.av-cables.dk/mini-usb-ventilator/micro-usb-smartphone-ventilator-hvid.html

Airconditionanlæg giver godt klima i hjemmet

Et airconditionanlæg benytter sig af en anden teknologi end en ventilator. Disse kan ikke bare blæse, men også køle og affugte. Det er muligt at indstille den ønskede temperatur, så luften nedkøles eller varmes i maskinen.

Et airconditionanlæg er udstyret med en luftslange, der skal ledes udenfor gennem vindue eller væg. Af denne grund er det oftest lettest at stille anlægget tæt på et vindue. Airconditionanlægget kan være til gavn hele året rundt, da det både kan varme og køle. Mange af modellerne er mobile og udstyret med hjul under, så de let kan flyttes fra rum til rum, eller opbevares efter behov.

Luftkøler med vand

En luftkøler gør det muligt at reducere luftens temperatur. I modsætning til et airconditionanlæg, så er det ikke nødvendigt at tilslutte en luftslange. I stedet sker kølingen ved at fordampe vand. Det samme princip, som ligger bag menneskers afkøling via svedfordampning. Dette gør en luftkøler ekstra interessant, hvis man gerne vil være i stand til nemt at flytte sit kølesystem fra rum til rum.

Den kolde luft, som blæses ud af luftkøleren, er samtidig blevet fugtet. Dette giver en meget forfriskende brise, som passer ideelt til de varme sommerdage.

Luftkølere er ofte udstyret med en række features og funktioner såsom timer, hjul og fjernbetjening. Derudover er de ofte billigere, vejer mindre, bruger mindre strøm og er mere støjsvage end et airconditionanlæg.

Hør mere om ventilatorer til hjemmet

Vi håber, du nu er blevet klogere på, hvilken ventilator du skal vælge. Har du yderlige spørgsmål til vores sortiment eller service hos Av-Cables.dk, står vores kundeservice naturligvis klar til at guide dig på telefon, mail og live chat lige her.