Av-Cables

Guide til mesh netværk

Hvad er et mesh netværk?

En Wi-Fi mesh router erstatter din nuværende Wi-Fi router og er i stand til give dig et stabilt Wi-Fi signal i hele hjemmet, uanset hvor mange etager, rum eller tykke mure, du har.

Den traditionelle Wi-Fi router tillader internetsignal imellem modem og Wi-Fi apparater (smartphones, bærbare, tablets, smart-gadgets). Dette kræver dog, at det enkelte Wi-Fi apparat har stabil forbindelse med Wi-Fi routeren. Er din smartphone eller bærbar i udkanten eller udenfor Wi-Fi routerens signal, så svækkes eller forsvinder internetforbindelsen helt. Disse områder i dit hus, hvor internetsignalet er dårligt eller helt væk, kaldes for ”dead zones”.

Netop problemet med dead zones løser en Wi-Fi mesh router. Her beskriver ordet ”mesh” (på dansk trådnet) meget godt funktionen og infrastrukturen i et mesh netværk. Et Wi-Fi mesh netværk opbygges af flere, for det meste identiske, Wi-Fi enheder. Den ene af disse tilsluttes med netværkskabel til husets internetforbindelse. De andre placeres rundt omkring i huset, hvor de kommunikerer med alle de andre tilsluttede Wi-Fi mesh routere. På denne måde forbindes de alle på kryds og tværs i et kommunikationstrådnet, hvor internetforbindelsen kan spredes imellem de enkelte Wi-Fi mesh routere.

 

Fordele ved et Wi-Fi mesh netværk

Et Wi-Fi mesh netværk giver en række fordele, som forbedrer oplevelsen med dit hjemme Wi-Fi.

  • Et samlet netværk, som dækker hele dit hjem. Da alle enheder i Wi-Fi mesh?et deler SSID og adgangskode undgår du, at du hele tiden skal hoppe af og på de forskellige routere. Wi-Fi signalet skifter flydende, uden at du bliver forstyrret, imellem de forskellige enheder.
     
  • Undgå at trække lange ledninger. Da al kommunikation imellem de forskellige Wi-Fi mesh routere foregår trådløst, undgår du at skulle trække lange ledninger imellem disse. Hver enhed skal blot tilsluttes stikkontakten og så kører det.
     
  • Fokus på flot og neutralt design. De fleste producenter har valgt at fokusere på mesh netværks routere i et stilrent og neutralt design. Dette gør, at enhederne blender ind i baggrunden og ikke virker forstyrrende i dit hjem.
     
  • Fokus på høj sikkerhed. Mesh netværkssystemer kommer med en samlet sikkerhedskryptering. Dette gør det svært for uvedkommende at hacke sig ind på dit netværk. Derudover kan du hos mange af systemerne oprette et gæstenetværk, med sikkerhedsbegrænsninger, så det kun er dig og din familie, der har fuld adgang til netværket.

 

Hvordan virker mesh netværket?

Både Wi-Fi mesh routeren, der er tilkoblet til dit modem og alle de andre mesh routere (satellitter) indgår i ét samlet netværk. De deler alle det samme SSID (identificerende netværksnavn) og adgangskode til netværket.

En traditionel Wi-Fi router sender et Wi-Fi signal, der udbredes i en sfære omkring routeren. Dette signal svækkes med afstand og hvis objekter blokerer vejen. Selvom du har en 100 Mbps internetforbindelse kan du altså risikere, at du i det fjerne værelse, kun vil opnå en brøkdel af denne hastighed.

Et Wi-Fi mesh netværk udbreder internetsignalet i en sfære omkring alle tilkoblede enheder. Du kan altså placere Wi-Fi mesh satellitter rundt omkring i huset, så alle rum er dækket. På denne måde får du altid Wi-Fi fra den enhed, som på din position giver det bedste signal. Har du en 100 Mbps internetforbindelse kan du altså sikre dig, at du også får en hastighed tæt på denne f.eks. på toilettet nede i kælderen.

Er der ekstra meget trafik på en af Wi-Fi mesh satellitterne, vil de fleste mesh netværk udnytte de andre satellitter. Således spredes forbruget ud på hele mesh netværket, så alle i huset kan få en stabil forbindelse.

 

Wi-Fi mesh eller Wi-Fi forstærker?

Det kan måske være svært at vurdere, om du skal have et Wi-Fi mesh netværk eller en Wi-Fi forstærker. Ligesom et mesh netværk, sørger en Wi-Fi forstærker også for at udvide signalet, så du får bedre dækning i værelser, som er blokeret eller langt væk fra Wi-Fi routeren. Der er dog nogle klare forskelle imellem disse.

En Wi-Fi forstærker vil næsten altid sænke hastigheden af dit internet i forhold til en Wi-Fi mesh router. Derudover har en Wi-Fi forstærker en separat SSID og adgangskode. Skal du drage nytte af Wi-Fi forstærkeren skal du altså logge af din Wi-Fi router og over på forstærkeren. Dette kan give irriterende problemer, hvor dine apparater indimellem hopper af og på internettet.

Alt dette undgår du med et mesh netværk, som deler SSID og adgangskode, hvilket gør, at skiftet imellem de forskellige mesh satellitter er flydende og ikke bemærkes.

 

Opsætning af mesh netværk

Et Wi-Fi mesh netværk er generelt meget let at opsætte. For de fleste systemer tilslutter du den ene router til dit modem og placerer de andre rundt om i huset, hvor de tilsluttes en stikkontakt. Fra en guidet app tilføjes de enkelte Wi-Fi mesh satellitter, og så er der egentlig ikke mere i det. Fra den tilhørende app har du ofte en række funktioner, som giver dig kontrol over mesh netværket.

Placér Wi-Fi mesh satellitterne dér, hvor du normalt har det dårligste trådløse internetsignal. Nogle af de tilhørende apps kan guide dig til den bedste placering af satellitterne, og ellers er det meget let at flytte rundt på de enkelte satellitter.

 

Hvordan tilsluttes computere uden Wi-Fi til dit mesh netværk?

Har du en computer, som ikke har Wi-Fi, eller som har et gammelt og langsomt trådløst netværkskort? Så findes der meget lette løsninger på dette problem.

I en stationær computer, som for det meste ikke kommer med Wi-Fi adgang, kan der let installeres et trådløst netværkskort. Desuden findes der også i de fleste Wi-Fi mesh satellitter en port til kabel, så man kan trække internet via et kabel fra enheden.

Er din bærbare computers Wi-Fi blevet langsom, kan det skyldes et forældet trådløst netværkskort. Her er en Wi-Fi dongle en let måde at sikre dig, at du kan udnytte den fulde hastighed fra dit Wi-Fi.

 

Sidder du stadig tilbage med spørgsmål omkring et mesh netværk, så kan du altid kontakt vores venlige kundesupport. Du finder frem til dem på linket her.