Av-Cables

Guide til stregkodescannere

Hvad bruges en stregkodescanner til?

Stregkodescannere er et essentielt stykke udstyr i mange virksomheder. Apparaterne benyttes i en bred vifte af brancher som sundhedssystemet, salgsvirksomheder og lagerenheder. Den udbredte brug af stregkodescannere skyldes disses utroligt effektive evne til at kategorisere og vedhæfte informationer til disse kategorier.

Det mest kendte eksempel på brug af stregkodescannere kommer fra supermarkeder og butikker. Her kan alle varer tilknyttes en stregkode, som den enkelte vare en unik etikette, som stregkodescanneren kan aflæse. Når en vare scannes, bruges informationen fra den unikke etikette til at hente informationer (navn, pris og eventuelle tilbud) fra et computerkartotek.

Stregkodeteknologiens store mængde unikke etiketter gør stregkodescannere ideelle i f.eks. varelagerhaller, hvor der kan være mange tusinde af varer.

Hvordan fungerer en stregkodescanner?

En stregkodescanner er en optisk scanner, som er i stand til at aflæse en stregkode, afkode den information, som der er i stregkoden, og sende denne information videre til en computer. Der findes flere forskellige typer af stregkodescannere.

Laserscannere udsender laserstråler, som reflekteres af stregkoden. Herefter benyttes photo-dioder til at måle den reflekterede lysintensitet, hvorfra den unikke stregkode kan aflæses.

CCD-scannere er udstyret med hundredvis af lyssensorer som med stor opløsning måler den varierende lysintensitet foran scanneren. Dette går CCD-scannere i stand til at aflæse stregkoder, kun oplyst af det omgivende lys.

Stregkoden aflæses meget på samme måde, som morsekode kan aflæses. Stregkodestregernes tykkelse og afstanden imellem stregerne omsættes til et digitalt signal, som kan bruges i computeren til at genkende og vedhæfte informationer til stregkoden.

Tilslutning og batterilevetid hos din stregkodescanner

Stregkodescannere findes med flere forskellige typer af tilslutning. Overordnet set kan de inddeles i kablet og trådløs.

Kablede stregkodescannere tilsluttes til computeren med et kabel. Det mest hyppige stik, benyttet i dag, er USB. Der findes dog stadig modeller, som tilsluttes med wedge kabel (PS/2), som er kendt fra gamle keyboards.

Trådløse stregkodescannere findes i mange moderne modeller. De to mest benyttede trådløse teknologier er Bluetooth og WLAN.

Trådløse scannere er udstyret med genopladelige lithium batterier. De fleste har en kapacitet, der giver omkring 25.000-100.000 scanninger på én opladning. Batteriet oplades via et USB-kabel eller med en dockingstation, som den trådløse stregkodescanner kan genoplades løbende i, når den ikke benyttes.

1D- og 2D-scannere

Når man nævner stregkoder, vil de fleste nok først og fremmest tænke på de sort og hvid-stribede linjer med forskellige tykkelser. På disse er den eneste information, som behøves, tykkelsen af stregerne langs en lige linje på tværs af stregerne. Denne information kræver altså kun én dimension og kaldes derfor 1D-stregkode.

1D-stregkoden var den første type af stregkoder, der blev opfundet, og den benyttes i dag stadig i stor grad i mange forskellige brancher. En stregkode indeholder typisk imellem 8 og 25 karakterer.

2D-stregkoden blev senere udviklet og kendes bedst i dag fra QR-koden. Her gemmes informationen langs to dimensioner, horisontalt og vertikalt (deraf navnet 2D). Disse ligner en gruppering af mange firkanter. Den todimensionelle afbildning øger dramatisk mængden af data som 2D-stregkoden kan indeholde. Én QR-kode kan f.eks. indeholde op til 4.000 karakterer. Det er dermed muligt at gemme informationer såsom hyperlinks i en QR-kode. 2D stregkoder er udover at være meget effektive til at indeholde mange informationer også meget præcise at aflæse, også selvom de aflæses langt væk fra eller om de scannes fra en vinkel.

Afkodningsstandarder

Der findes en lang række af benyttede 1D og 2D stregkodestandarder. Disse har hver deres fordele og ulemper. Nogle af de hyppigst benyttede standarder er:

For 1D

  • Codabar
  • Interleaved 2 og 5
  • Code 39
  • Code 128
  • EAN 13
  • ISBN
  • UPC

For 2D

  • DataMatrix
  • QR
  • Micro QR
  • PDF417

Vil du læse mere om de specifikke afkodningsstandarder kan du finde mere information her.

Funktioner og ekstra, som du bør lægge mærke til

Stregkode scannere findes i forskellige prisklasser, som ofte afgør egenskaberne hos modellen. Nogle egenskaber du kan være opmærksom på er:

Bluetooth rækkevidde

En dyrere trådløs model vil oftere have en længere Bluetooth rækkevidde. Har du brug for at kunne bevæge dig op til 50-100 meter væk med scanneren, burde du kigge på nogle af topmodellerne.

Scanningsvinklen

Hos topmodellerne finder du også for det meste en større scanningsvinkel, som gør det lettere og dermed hurtigere at scanne stregkoder.

Medfølger der docking station?

Hos nogle stregkode scannere medfølger en docking station, som gør det let at oplade scanneren, når den ikke benyttes.

Tips til at læse stregkoden hurtigere

Oplever du problemer med, at stregkodescanneren ikke kan læse stregkoden, så er her nogle gode tips:

  • Sørg for, at der er en ordentlig kontrast på stregkoden. Jo større kontrast, der er imellem den hvide og sorte farve, des lettere har scanneren ved hurtigt at kunne aflæse koden.
  • Undgå, at der er anden forstyrrende tekst og symboler umiddelbart ved siden af stregkoden.
  • Hav den korrekte afstand og vinkel fra stregkodescanneren og ind på stregkoden.
  • Print stregkoderne i høj kvalitet, så du undgår utydelige eller halve streger.
  • Hvis stregkoden er beskadiget, kan det være svært eller umuligt for stregkodescanneren at læse koden.
  • Mange stregkodescannere kan justeres via computerens indstillinger. På denne måde kan du ofte op- og nedjustere densiteten af din scanning.

 

Skulle du sidde tilbage med spørgsmål omkring køb af en stregkodescanner, så tøv ikke med at kontakte vores venlige kundeservice. Du kan kontakte os via linket her.