HDMI Kabelguide

Hvad er et HDMI-kabel?

HDMI er den nyeste standard for overførsel af video- og lydsignaler. Et HDMI-kabel gør det muligt at overføre både billedet i fuld HD-format og lyden i digital surroundlyd 100% digitalt mellem f.eks. en DVD-afspiller og et TV. Nedenfor ser du et helt klassisk HDMI-kabel på billedet.

HDMI-kabel

Hvad bruger du et HDMI-kabel til?

Et HDMI-kabel bruges i dag i mange typer af multimedieenheder. F.eks. DVD- og bluray-afspillere, spillekonsoller, digitale satellitmodtagere, fladskærme og projektorer. Udover at overføre billeder i fuld HD-opløsning kan HDMI også overføre lyd i suveræne lydformater. HDMI-standarden er f.eks. klar til at sende 8-kanals digital lyd i de nye DTS HD- og Dolby True HD-formater. HDMI er også bagudkompatibel med DVI-standarden, hvilket betyder, at du kan tilslutte et HDMI-kabel til udstyr, der bruger DVI.

Hvorfor skal du bruge et HDMI-kabel?

Med et HDMI-kabel undgår du kvalitetsforringet omdannelse af signalet til analogt og tilbage til digitalt igen – det ses tydeligt på resultatet. Et HDMI-kabel giver flere detaljer, færre fejl i billedet og en helt overlegen gengivelse af farver og kontraster. Det betyder, at et HDMI-kabel på nuværende tidspunkt er den absolut bedste løsning og giver en betydeligt bedre billedkvalitet end både scart og komponent. Det er grund nok til, hvorfor du altid bør foretrække at bruge et HDMI-kabel til billedeoverførsel.

Hvad er forskellen mellem de forskellige HDMI-kabler?

Da et HDMI-kabel overfører billede- og lydsignalet digitalt, bør alle typer af HDMI-kabler kunne håndtere samme opløsning og i sidste ende overføre lyd og billede i samme kvalitet – der er ingen tvivl om dette. Der er dog i denne sammenhæng nogle faldgruber, som du skal være opmærksom på.

Mange HDMI-kabler er ikke fremstillet i tilstrækkelig god kvalitet til, at de kan håndtere alle typer af signaler uden, at der opstår digital støj. Digital støj kan opleves som røde, hvide eller sorte prikker på billedet eller i nogle tilfælde en helt sort skærm.

For at undgå digital støj er der generelt to ting, du skal være opmærksom på. Disse to ting er, hvor høj opløsning du vil køre med, og hvor lang HDMI-kablet skal være.

Årsagen til, at det netop er disse to faktorer, der er afgørende, forklares kort nedenfor:

Når du vil køre med høj opløsning som f.eks. 4K - 4096 × 2160p, øges mængden af data, som HDMI-kablet skal håndtere. Jo længere signalet skal transportere denne mængde data, desto større er risikoen for signaltab og forstyrrelser. I disse tilfælde stilles der derfor ekstra høje krav til HDMI-kablets konstruktion og kvalitet.

For at hjælpe vores kunder på vej har vi derfor i vores produktbeskrivelser af vores HDMI-kabler beskrevet, hvilke opløsninger de forskellige HDMI-kabler kan håndtere i respektive længder. Disse data er baseret på producentens godkendelse, vores egne tests og feedback fra vores kunder og kan forhåbentlig hjælpe dig på vej til, hvilket kabel du skal vælge.

Hvilket HDMI-kabel skal du vælge?

Udover den faktiske kvalitet af HDMI-kablet er der nogle andre ting, du bør overveje, når du vælger et HDMI-kabel. Som tidligere nævnt findes HDMI-kablerne i forskellige længder fra 0,5 meter og op til 40 meter. Hvilken længde du har brug for, afhænger selvfølgelig af, hvor langt kablet skal trækkes. Og husk i denne sammenhæng, at længden kan være med til at sænke kvaliteten - så vælg kun den længde på HDMI-kablet, som du har brug for.

 

HDM

Derudover findes der også HDMI-kabler, der er ekstra tynde og HDMI-kabler, der er vinklede. De tynde kabler er særligt velegnede til dig, der har begrænset plads, hvor kablet skal trækkes - f.eks. i en kabelkanal med mange andre kabler. Et vinklet HDMI-kabel er velegnet, hvis pladsen, hvor HDMI-kablet skal gå, er snæver.

Sidst men ikke mindst findes HDMI-kabler selvfølgelig i flere forskellige farver – herunder sort, hvid, grå, blå m.m., så du kan få et kabel i præcis den farve og nuance, du ønsker, og som passer ind i din indretning.

Du finder vores udvalg af HDMI-kabler og HDMI-tilbehør her.

HDMI-stiktyper

Udover farve, tykkelse og længde findes der 3 forskellige typer af stik inden for HDMI-kabler. Disse kaldes standarder. De forskellige standarder, der i øjeblikket findes, beskrives nedenfor:

HDMI A-standard

HDMI A-standarden er det almindelige HDMI-stik, der anvendes i stort set alt elektronisk udstyr i dag.

Mini HDMI C-standarden

Mini HDMI C-standarden er en miniversion af HDMI A-stikket. Mini HDMI C-versionen anvendes i mange nyere HD-videokameraer.

Micro HDMI D-standarden

Micro HDMI D-standarden er en mikroversion af HDMI A-stikket. Micro HDMI D-versionen anvendes i mange nyere kameraer.

HDMI-versioner

HDMI-standarden, som med alt andet, er blevet tilpasset og udviklet siden standardens tilblivelse. Der findes derfor flere HDMI-versioner på markedet i dag. Udviklingen har dog hidtil kun fokuseret på softwaredelen, det vil sige, at den fysiske del af HDMI-kablet ikke har ændret sig særligt meget.

Ændringer, der er blevet foretaget, gør, at du med de nyeste versioner af HDMI-kablerne får nye og bedre muligheder for digital lyd- og billedeoverførsel.

Nedenfor kan du lære mere om, hvad de forskellige HDMI-kabelversioner tilbyder, og hvilke ændringer der er blevet foretaget over tid.

Version 1.0

(9. december 2002) HDMI 1.0 håndterede en maksimal TMDS-båndbredde på 4,95 Gbit/sek. Den understøttede op til 3,96 Gbit/sek videobåndbredde (1080p/60 Hz eller UXGA) og 8-kanals LPCM/192 kHz/24-bit lyd.

Version 1.1

(20. maj 2004) HDMI 1.1 tilføjede understøttelse af DVD Audio.

Version 1.2

(8. august 2005) HDMI 1.2 tilføjede understøttelse af One Bit Audio, der anvendes på Super Audio CD'er til op til 8 kanaler. Et mindre HDMI-stik blev også tilføjet med betegnelsen: Type A. Dette stik er beregnet til brug fra PC-kilder.

Version 1.2a

(14. december 2005) Consumer Electronic Control blev tilføjet. CEC-funktionen bruges til at sende styresignaler på f.eks. at styre enheder, der er forbundet til hinanden via HDMI. Det betyder, at du f.eks. kan styre din Blu-ray-afspiller via fjernbetjeningen til dit TV.

Version 1.3

(22. juni 2006) HDMI 1.3 øgede enkeltledningsbåndbredden op til 340 MHz (10,2 Gbit/s). Tilføjet understøttelse af Deep Color med 30-bit, 36-bit og 48-bit automatisk lydsynkronisering (Audio video sync). Desuden blev der også tilføjet et mikro HDMI-stik med betegnelsen: Type C. Dette stik er beregnet til brug fra bærbare enheder.

Version 1.4

(28. maj 2009) Med HDMI 1.4, hvis dit udstyr understøtter HDMI 1.4-standarden, får du mulighed for:

  • 4K - 4096 × 2160p opløsning i 30 Hz video.
  • Ethernet-kanal. (Netværkskabelkanal).
  • 3D-understøttelse.
  • Audio Return Channel. (Giver mulighed for at sende digital lyd tilbage via det eksisterende HDMI 1.4-kabel).
  • Dataoverførsel: 10,2 Gbit/s.

HDMI 1.4 er bagudkompatibel med alle tidligere HDMI-versioner, så det er f.eks. ingen problemer at bruge et HDMI 1.4-kabel i en HDMI 1.0/1.3-certificeret port.

Version 2.0

(4. september 2013) Med HDMI 2.0, hvis dit udstyr understøtter HDMI 2.0-standarden, får du mulighed for:

  • Ultra HD - 4K - 4096 × 2160p opløsning i 50/60 Hz video.
  • HDCP 2.2.
  • HDR (High Dynamic Range).
  • YCBCR 4:4:4, YCBCR 4:2:2, YCBCR 4:2:00 understøttelse.
  • 32 lydkanaler.
  • 1536 kHz lydunderstøttelse.
  • 4 lydsignaler samtidigt.
  • Understøttelse af dobbelt skærm (2 billeder samtidigt).
  • Understøttelse af 21:9-format.
  • Dataoverførsel: 18 Gbit/s.

HDMI 2.0 er bagudkompatibel med alle tidligere HDMI-versioner, så der burde f.eks. ikke være nogen problemer med at bruge et HDMI 2.0-kabel i en HDMI 1.0/1.4-certificeret port. HDMI 2.0 understøtter også alle funktioner/tilvalg, som tidligere standarder har tilbudt.

Se vores udvalg af HDMI 2.0-kabler her.

Version 2.1

(november 2017) Med HDMI 2.1 får du - hvis dit udstyr understøtter HDMI 2.1-standarden - mulighed for:

  • 8K - 7680 x 4320 opløsning i 120 Hz video.
  • eARC (enhanced Audio Return Channel).
  • Dynamisk HDR.
  • HFR (høj billedfrekvens)
  • DSC (Display Stream Compression)

HDMI 2.1 er bagudkompatibel med alle tidligere HDMI-versioner, så der burde ikke være nogen problemer med at bruge et HDMI 2.1-kabel i en HDMI 1.4/2.0-certificeret port. HDMI 2.1 understøtter også alle funktioner/tilvalg, som tidligere standarder har tilbudt.

Se vores udvalg af HDMI 2.1-kabler her.

HDMI-kabler i elektrikerør

Når du køber et HDMI-kabel, skal du være opmærksom på, at HDMI-kablet stadig kun findes i støbte versioner. Det betyder, at der ikke er nogen mulighed for at skille dem ad og lodde dem sammen igen. Årsagen til dette er, at stikkene og stiftforbindelserne er så små, at de ikke kan loddes i hånden, men kun kan maskinloddes og monteres. I nogle tilfælde kan dette skabe problemer, når man trækker HDMI-kabler i elektrikerør, da stikket er for stort til at gå igennem de normale størrelser af f.eks. 15/18 mm

Den bedste løsning for dette er, at du altid skal trække mindst 40 mm elektrikerør i en husinstallation til AV-installationer. Har du allerede fået 15/18 elektrikerør lagt ned i dit hus, så findes der lige nu kun én rigtig løsning, der kan løse problemet. Løsningen er at trække signalet via en HDMI Cat5e-forlænger. Læs mere om produkttypen her hvis det er noget, du vil i gang med.

Hvordan ser et HDMI-kabel ud?

Et HDMI-kabel er et kabel, der normalt er mellem 0,5 og 40 meter langt. På hver side af kablet sidder et hanstik, som skal ind i en separat indgang (hunstik).

Se nedenfor et billede af et HDMI-han- og hunstik:

hdmi

Her finder du Danmarks største udvalg af HDMI-kabler

Vi håber, at du har lært mere om, hvad der er det rigtige HDMI-kabel for dig. Hos AV-Cables.dk har vi HDMI-kabler i alle prisklasser. HDMI-kablerne findes fra de billige standardmodeller op til de dyrere High End-modeller.

Det betyder, at du, uanset hvilket HDMI-kabel du leder efter, finder det i vores store udvalg af HDMI-kabler og HDMI-udstyr. På den måde kan du altid være sikker på at finde det bedste HDMI-kabel til dine behov – og endda til de bedste priser på markedet. Udover vores billige og hurtige fragt har vi prisgaranti på hele udvalget.

Er du stadig usikker på, hvilket HDMI-kabel der er det rigtige for dig? Tøv ikke med at ringe eller skrive til os. Så hjælper vi dig på vej.