Stærk kundeautentifikation

Senest den 11. januar 2021 skal SCA-autentifikation (stærk kundeautentifikation) for alle onlinetransaktioner som forbrugerne foretager, være indført i alle netbutikker i Danmark.

Den nye metode, der skal øge sikkerheden, kaldes to-faktor-godkendelse. To-faktor-godkendelse betyder, at du skal godkende og bekræfte din betaling på to forskellige måder – med to koder.

Tidligere skulle du kun bekræfte betalingen på én måde, før betalingen gik igennem.

Den nye metode gør det sværere for svindlere at få fingrene i kortoplysninger og misbruge betalingskort.

Du kan vælge mellem forskellige måder at godkende dine betalinger på.

Godkend din betaling med NemID

Den første gang, du skal godkende din betaling to gange, vil du blive foreslået at bruge NemID.

Du kan bruge dit NemID ved hjælp af en app på en smartphone eller en NemID nøgleviser.

Indtil den 28. december 2020 kan du også bruge NemID nøglekortet i pap. Men fra den 28. december 2020 kan du kun bruge NemID nøgleapp på en smartphone eller NemID nøgleviser, når du handler online. Du kan fortsat bruge nøglekortet i pap til at logge ind på din bank, sundhed.dk og andre steder, hvis du er vant til det og ønsker at fortsætte med det.

NemID indeholder i sig selv to godkendelses-trin:

  • I første trin får du besked på at indtaste dit bruger-id og adgangskode, hvorefter du trykker næste.
  • I næste trin får du besked på at sende besked til din NemID nøgleapp (hvis du bruger appen), hvorefter du godkender i nøgleappen. Hvis du bruger NemID nøgleviser (eller nøglekort), skal du indtaste en tal-kode derfra.

Du kan bruge NemID nøgleapp og NemID nøgleviser alle de steder, du normalt har brugt dit NemID nøglekort i pap.

NemID nøgleapp og NemID nøgleviser har samme høje sikkerhedsniveau som NemID nøglekortet og overholder NemID’s sikkerhedsstandarder.

Godkend dit køb med kodeord og sms-kode

Som et alternativ til at godkende dine betalinger på nettet med NemID, kan du vælge at godkende dine betalinger med et personligt kodeord og en sms-kode.

Du har ikke brug for en smartphone for at godkende betalingen med kodeord og sms-kode. Du skal bare bruge en mobiltelefon til at modtage sms-koden.

Første gang du skal godkende en betaling på nettet med kodeord og en sms-kode, vil du blive bedt om at registrere et personligt kodeord og telefonnummer til dit betalingskort – hvis det ikke allerede er tilknyttet. Du skal bruge NemID’et første gang til at registrere dit personlige kodeord og telefonnummer.

Når du har registreret dit personlige kodeord og telefonnummer, kan du fremover godkende en betaling på nettet med tofaktorgodkendelse ved at indtaste dit personlige kodeord på hjemmesiden, hvor du er i gang med at handle. Herefter vil systemet sende en engangskode til dig på din telefon på sms, som du skal tilbage og taste ind på hjemmesiden, du handler på.

Den metode, du vælger, bruges fremover

Du vil som udgangspunkt få tilbudt at godkende dine fremtidige køb på samme måde som den, du valgte første gang, du skulle godkende en betaling ved hjælp af tofaktorgodkendelse – altså enten med NemID eller kodeord og sms-kode.

Du kan også betale sikkert med MobilePay

Hos nogle butikker på nettet kan du betale med MobilePay. Det er også en sikker løsning, der bygger på to-faktor-godkendelse.

Med MobilePay godkender du din betaling på nettet gennem en MobilePay-app på din smartphone.

Er du i tvivl om, hvordan du gør

Du kan altid kontakte din bank, hvis du i tvivl om, hvordan du skal gøre, eller er usikker på, om det er sikkert for dig at gennemføre en betaling online.

Den ekstra sikkerhed bruges ikke alle steder

Ved mindre beløb på op til 225 kr. vil du ikke nødvendigvis blive bedt om at godkende din betaling flere gange med tofaktorgodkendelse. Det er valgfrit for netbutikkerne.

Du skal heller ikke godkende betalingen to gange, når du betaler til personer eller virksomheder, som du har tilføjet på en liste over betroede modtagere.

Tilbagevendende betalinger, på samme beløb til den samme modtager, skal du kun godkende med den ekstra sikkerhed den første gang.

Butikker uden for EU skal ikke overholde de øgede sikkerhedsregler med tofaktorgodkendelse. Derfor skal du selv være ekstra opmærksom på, om netbutikken virker troværdig at handle i.

Sæt dig godt ind i, hvordan du spotter fupbutikker, og hvordan du tjekker sikker betaling på nettet.